Jedzenie pod dużym ciśnieniem

Ostatnia aktualizacja: 28.06.2018 13:16
W audycji "Droga przez mąkę" zapraszamy na rozmowę o paskalizacji, czyli nowej metodzie konserwowania żywności za pomocą wysokiego ciśnienia.
Paskalizacja znalazła zastosowanie w utrwalaniu produktów z owoców i warzyw
Paskalizacja znalazła zastosowanie w utrwalaniu produktów z owoców i warzywFoto: Shutterstock/Ekaterina Pokrovsky

restauracja 1200.jpg
Polskie restauracje krytycznym okiem

Gościem audycji będą Emilia Pawlikowska z Instytutu Wysokich Ciśnień PAN oraz Piotr Lisakowski - kucharz.

***

Na audycję "Droga przez mąkę" zapraszamy w sobotę (30.06) w godz. 12.30-13.00. Program poprowadzi Łukasz Modelski.

bch/pg

Zobacz więcej na temat: jedzenie
Czytaj także

Anthony Bourdain. Mistrz kuchni z misją zmieniania świata

Ostatnia aktualizacja: 19.06.2018 11:15
- Siadał do stołu z ludźmi w regionach objętych konfliktem zbrojnym, jadł, rozmawiał, zadawał proste pytania, bardzo dużo mówił o islamie - tak dziennikarka Aga Kozak wspominała w Dwójce Anthony'ego Bourdaina, zmarłego 8 czerwca amerykańskiego szefa kuchni, prezentera telewizyjnego i pisarza.
rozwiń zwiń
Czytaj także

"Wino to była i jest sprawa polska"

Ostatnia aktualizacja: 23.06.2018 18:37
- Na początku XIX wieku, a zwłaszcza w tzw. Królestwie Polskim, powstał projekt rządowy reaktywowania winnic w Polsce. Gdyby nie powstanie listopadowe, prawdopodobnie mielibyśmy w połowie XIX w. sporą porcję polskich win - mówił w Dwójce prof. Wojciech Włodarczyk, założyciel Klubu Historii i Kultury Wina przy Stowarzyszeniu Historyków Sztuki.
rozwiń zwiń