Kulinarne zjednoczenie Polski

Ostatnia aktualizacja: 13.11.2018 16:27
- W 1918 roku powstające państwo polskie nie miało jednej armii, jednego wzoru mundurów. I nie tylko. Zamieszkiwali je ludzie mający różne przyzwyczajenia. Inaczej żyli, pracowali i inaczej jadali, a zaczęli stanowić jeden naród - mówił w Dwójce prof. Jarosław Dumanowski.
Audio
  • O kuchni Polaków w odzyskanej ojczyźnie (Droga przez mąkę/Dwójka)
Okładka książki
Okładka książkiFoto: mat. promocyjne

W audycji "Droga przez mąkę" rozmawialiśmy o książce "Sto receptur na sto lat niepodległości (1918-2018)" z historykiem, szefem Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Wydziale Nauk Historycznych Uniwersytetu im. M. Kopernika w Toruniu, autorem zawartego w tej publikacji komentarza naukowego.

- W tej książce chcieliśmy przedstawić niepodległość Polski od kuchni, by opowiedzieć w ten sposób kawałek naszej historii. Różne przyzwyczajenia kulinarne w różnych zaborach były rzeczą wcale nie najmniej ważną. Wręcz przeciwnie. Stanowiły o stylu życia Polaków w odzyskanej ojczyźnie i o jego poziomie. Po 1918 roku możemy mówić o kulinarnym zjednoczeniu Polski - powiedział prof. Jarosław Dumanowski.

Jaki poziom kulinarny prezentowały kuchnie mieszkańców trzech zaborów? Która kuchnia była najlepsza i na czym opiera się ich osąd? O tym w nagraniu audycji.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: prof. Jarosław Dumanowski (historyk)

Data emisji: 10.11.2018

Godzina emisji: 12.30 

mko/pg

Czytaj także

Pizza, czyli rewolucja w kuchni pod strzechą

Ostatnia aktualizacja: 23.04.2018 12:38
- Myhrvold wywołał ferment, który przyniósł efekt będący dziś dla nas czymś oczywistym. To on wylansował używanie arkusza blachy w domowej kuchni jako podkładu do pieczenia pizzy. Przedtem był to kamień – mówił w Dwójce Grzegorz Łucki.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Anthony Bourdain. Mistrz kuchni z misją zmieniania świata

Ostatnia aktualizacja: 19.06.2018 11:15
- Siadał do stołu z ludźmi w regionach objętych konfliktem zbrojnym, jadł, rozmawiał, zadawał proste pytania, bardzo dużo mówił o islamie - tak dziennikarka Aga Kozak wspominała w Dwójce Anthony'ego Bourdaina, zmarłego 8 czerwca amerykańskiego szefa kuchni, prezentera telewizyjnego i pisarza.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Zastąpić mięso, czyli "niemożliwy burger" jako danie przyszłości

Ostatnia aktualizacja: 03.11.2018 13:00
W "Drodze przez mąkę" rozmawialiśmy o, być może koniecznej, produkcji zastępników tradycyjnych składników naszych dań. Gość audycji Przemysław Bociąga opowiadał m.in. o nowojorskim "Impossible Burger"…
rozwiń zwiń