X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Michel Troisgros: w kuchni dziś rządzi prostota i popularność

Ostatnia aktualizacja: 17.11.2018 16:06
- Kawior, trufle, foie gras to świetne rzeczy, ale jednak współczesna kuchnia francuska już taka nie jest - opowiadał w Dwójce kucharz uznany według magazynu "Le Chef" za najlepszego szefa na świecie.
Audio
  • Spotkanie z Michelem Troisgros (Droga przez mąkę/Dwójka)
Michel Troisgros
Michel TroisgrosFoto: PAP/ETIENNE LAURENT

- Symbolami współczesnej kuchni francuskiej są sardynka, merlin, brokuł, por, ziemniak - mówił gość audycji "Droga przez mąkę". - Ważna jest powszechna dostępność produktu. My kucharze powinniśmy mieć taki talent, by przy całym szacunku dla tych prostych produktów, potrafić dodać wartość.

Michel Troisgros opowiadał, że dziś, jako szef restauracji z trzema gwiazdkami Michelina, próbuje zaskoczyć swoich gości porem najwyższej jakości. - Jeszce niedawno por to był przecież dodatek, ziemniak to był dodatek. A teraz to dania główne. Taki jest trend na całym świecie.

W audycji szef kuchni wyjaśniał, dlaczego wyrzucił ze swojej karty danie z łososia, z którego słynął w Europie. Michel Troisgros opowiadał też o dorastaniu w rodzinie restauratorów i o tym, jak się zmieniło ich życie, po otrzymaniu trzeciej gwiazdki. Gość Dwójki wspomniał ponadto ryzykownej przeprowadzce rodzinnej restauracji z miejsca, w którym funkcjonowała od roku 1930, do 17-hektarowego gospodarstwa, przez którego zabudowania goście muszą przejść, by skosztować specjałów Michela Troisgros.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Michel Troisgros (szef kuchni)

Data emisji: 16.11.2018

Godzina emisji: 12.30 

bch/mko/ac

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Kuchnia francuska. Paul Bocuse we wspomnieniach

Ostatnia aktualizacja: 27.01.2018 13:40
W audycji "Droga przez mąkę" rozmawialiśmy o zmarłym w styczniu tego roku znakomitym francuskim szefie kuchni.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Anthony Bourdain. Mistrz kuchni z misją zmieniania świata

Ostatnia aktualizacja: 19.06.2018 11:15
- Siadał do stołu z ludźmi w regionach objętych konfliktem zbrojnym, jadł, rozmawiał, zadawał proste pytania, bardzo dużo mówił o islamie - tak dziennikarka Aga Kozak wspominała w Dwójce Anthony'ego Bourdaina, zmarłego 8 czerwca amerykańskiego szefa kuchni, prezentera telewizyjnego i pisarza.
rozwiń zwiń