Gość audycji "Droga przez mąkę" wiele lat spędził w Grecji, gdzie przyzwyczaił się do oliwy wysokiej jakości. Gdy wrócił do Polski, zaczęło mu jej brakować. Tak narodził się pomysł, by rozpocząć współpracę z greckim gajem oliwnym. - Nawiązałem kontakt z Kostasem, właścicielem uprawy o powierzchni 27 hektarów, który nie stosuje oprysku. Rokrocznie jeżdżę tam na zbiory i zamiast przywozić wynagrodzenie, przywożę i robię oliwę - mówił Tymoteusz Michalski.
Smakosz oliwy opowiadał o właściwościach oleju roślinnego z Kalamaty, ale też o niezwykłej atmosferze panującej w gaju podczas zbiorów. Tymoteusz Michalski mówił o sztuce zbierania oliwek i procesie wytwarzania oliwy. Gość audycji tłumaczył, czym różni się dobra esencjonalna oliwa od tej, którą można dostać w supermarketach. Tymoteusz Michalski wyjaśnił ponadto, co Grecy nie robią z pozostałościami oliwek po pierwszym tłoczeniu.
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadzi: Łukasz Modelski
Gość: Tymoteusz Michalski z inicjatywy "Oliwa wypływa"
Data emisji: 6.04.2019
Godzina emisji: 12.30
bch/ac