Koreańskie kimchi. Tradycja i metody przygotowania

Ostatnia aktualizacja: 12.04.2019 12:12
Gościem audycji był Grzegorz Łapanowski, kucharz i autor książek kulinarnych.
Audio
  • Grzegorz Łapanowski o koreańskiej potrawie kimchi (Droga przez mąkę/Dwójka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Shutterstock/Nungning20

Rozmawialiśmy o tajnikach dania, z którego słynie koreańska kuchnia - kimchi.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadził: Łukasz Modelski

Gość: Grzegorz Łapanowski (kucharz, autor książek kulinarnych, edukator)

Data emisji: 13.04.2019

Godzina emisji: 12.30

jp/pg

Zobacz więcej na temat: Korea Południowa kulinaria
Czytaj także

Kulinarna podróż w XIX wiek z Marcjanną Oborską

Ostatnia aktualizacja: 23.03.2019 15:52
- Dość przypadkiem natrafiliśmy z dr. Mirosławem Roguskim na zbiór przepisów autorstwa pani domu, Marcjanny Oborskiej, rocznik 1784. Zachował się on w bibliotece Ossolineum w papierach Jawornickich, bo Marcjanna była z domu Jawornicka - mówiła w Dwójce Małgorzata Buttitta, antropolożka kultury i autorka tekstów kulinarnych.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Sekret miłości Węgrów do wina zawiera się w słowie "bor"

Ostatnia aktualizacja: 03.04.2019 10:00
- Słowo wino w większości krajów wywodzi się z łaciny. Tymczasem na Węgrzech należy ono do korpusu najstarszych wyrazów, które Węgrzy przynieśli z sobą, kiedy dopiero zajmowali tereny, na których znajduje się ich kraj - mówił w Dwójce dr Dávid Brazsil.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Tymoteusz Michalski: najlepsza oliwa jest z czystych miejsc

Ostatnia aktualizacja: 06.04.2019 14:00
- Na jakość oliwy z Kalamaty wpływa dostęp do morza, wiatry i prądy opływające Peloponez, ale przede wszystkim braku przemysłu w okolicy. Czystość tego regionu jest najważniejsza - mówił w Dwójce Tymoteusz Michalski z inicjatywy "Oliwa wypływa".
rozwiń zwiń