Przygoda Aleksandra Przybylskiego z kuchnią PRL-u rozpoczęła się, gdy w poznańskiej Bibliotece Raczyńskich odnalazł zbiór jadłospisów pochodzących ze szczytowego okresu PRL-u. - Autorem tego dzieła był Jerzy Szkopek, nieżyjący już pracownik PKS i przewodnik PTTK, który jeździł po Polsce i te jadłospisy pozyskiwał w rozmaitych okolicznościach. Oprócz tego te jadłospisy doręczali mu znajomi. W ten sposób powstała niebywała kolekcja - opowiadał gość audycji.
- Zbiór jest niesamowity, bardzo przekrojowy, ponieważ reprezentuje każde większe miasto od "pierwszostolnych" knajp, jak Restauracja Kongresowa czy Hotel Mercury, aż po takie koszmarne bary, jak np. Apis z filmu "Miś" - mówił Aleksander Przybylski.
Można wysnuć wniosek, że obraz kuchni PRL-u jest odzwierciedleniem nie tylko tego, jak odżywiali się wówczas Polacy, ale jest też pracą badawczą o charakterze socjologicznym. - To jest okazja, aby odwołać się do tego, co faktycznym źródłem dziejów. Wyłania się z tego spójny, a nawet monotonny obraz epoki.
Jaki wygląd miały karta dań w PRL-u? Czy pomidorowa była podawana częściej z ryżem, czy makaronem? O tym w nagraniu audycji.
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadził: Łukasz Modelski
Gość: Aleksander Przybylski (dziennikarz, autor "Literackiego almanachu alkoholowego")
Data emisji: 27.07.2019
Godzina emisji: 10.00
am/mko