Kuchnia wojskowa. Nie tylko grochówka

Ostatnia aktualizacja: 08.11.2020 13:11
Gośćmi "Drogi przez mąkę" byli Krzysztof Mroczkowski i Leszek Kawa, autorzy książki "Wojna widziana z kuchni... i kuchnia na wojnie".
Okładka książki
Okładka książkiFoto: mat. promocyjne

Posłuchaj
25:39 Dwójka Droga przez make 8.11.2020.mp3 Kuchnia wojskowa (Droga przez mąkę/Dwójka) 

Kuchnia wojskowa to nie tylko "nieśmiertelna zupa grochowa", ale też wiele innych potraw – trochę zapomnianych w dobie cywilizacyjnego biegu.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadził: Łukasz Modelski

Data emisji: 8.11.2020

Godzina emisji: 11.00​

Czytaj także

Ziemniaki w roli głównej

Ostatnia aktualizacja: 18.10.2020 11:30
Dla jednych pyra, dla innych kartofel, a dla wszystkich - ziemniak. To jeden z najważniejszych składników polskiej kuchni.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Pańska skórka i szczypki. Cmentarne przysmaki

Ostatnia aktualizacja: 01.11.2020 12:00
- Przysmakiem krakowskim jest trupi miodek. Można go zakupić przy cmentarzach w Krakowie i sąsiednich miejscowościach, a jest to mocno skarmelizowany cukier z aromatami i drobno mielonymi orzechami arachidowymi - opowiadał Szymon Gatlik, z którym rozmawialiśmy o smakołykach, jakie możemy znaleźć w dniu Wszystkich Świętych przy polskich cmentarzach.
rozwiń zwiń