Polska kuchnia a "Kucharz francuski" François de la Varenne'a

Ostatnia aktualizacja: 28.02.2021 10:10
W audycji "Droga przez mąkę" rozmawialiśmy o przemianie polskiej kuchni związanej z recepcją "Kucharza francuskiego" François de la Varenne'a. 
Francuskie tradycyjne przekąski - wyśmienite sery podane z owocami
Francuskie tradycyjne przekąski - wyśmienite sery podane z owocamiFoto: Shutterstock.com/PHOTOCREO Michal Bednarek

Posłuchaj
26:03 Dwójka 2021_02_28 Droga przez mąkę.mp3 Rozmowa o wpływie kuchni francuskiej na polską (Droga przez mąkę/Dwójka)

 

Naszym gościem była dr hab. Katarzyna Kuras z Instytutu Historii Uniwersytetu Jagiellońskiego. 

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę 

Prowadził: Łukasz Modelski

Gość: dr hab. Katarzyna Kuras (Instytut Historii Uniwersytetu Jagiellońskiego)

Data emisji: 28.02.2021

Godzina emisji: 11.00​


Czytaj także

Kuchnia francuska. Tu się nie je, tylko celebruje posiłek

Ostatnia aktualizacja: 06.09.2019 18:00
We Francji potrawy są lekkie, smaki delikatne, kucharz jest organizatorem najważniejszych punktów dnia, a biesiadnik... nie je, tylko celebruje posiłek.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Crêpes. Tajna broń francuskich kucharzy

Ostatnia aktualizacja: 14.06.2020 11:40
Wyglądają niewinnie, smakują obłędnie i podobno każdy kraj ma na nie inny przepis. Cienkie naleśniki, tak zwane crêpes są jednym z tych dań, które świat zawdzięcza kuchni francuskiej.
rozwiń zwiń