"Le Ménagier de Paris" - poradnik dla kobiet i książka kucharska

Ostatnia aktualizacja: 29.01.2023 11:30
W kolejnej audycji z cyklu "Droga przez mąkę" mówiliśmy o pochodzącym z końca XIV wieku rękopiśmienniczym poradniku dla kobiet "Le Ménagier de Paris" ("Gospodarz paryski") - napisanym w formie pouczeń kierowanych przez paryskiego mieszczanina Arnulfa do jego 15-letniej, nowo poślubionej żony.
Poradnik Le Mnagier de Paris (Gospodarz paryski) powstał pod koniec XIV wieku w Paryżu
Poradnik "Le Ménagier de Paris" ("Gospodarz paryski") powstał pod koniec XIV wieku w ParyżuFoto: Morphart Creation/Shutterstock

Zawierający 19 "przykazań" dla dobrej żony prolog poradnika zapowiada trzy główne tematy książki: obowiązki wobec Boga i męża, prowadzenie domu oraz właściwe rozrywki i zabawy. Rozdziały o gospodarstwie domowym omawiają kwestię najmowania i nadzoru nad służbą, przygotowywanie posiłków, łącznie z dyspozycją potraw, układaniem menu i zakupami, a także dają wskazówki dotyczące prac ogrodniczych i hodowli zwierząt (pod koniec XIV w. wielu zamożnych paryskich mieszczan prócz domu w mieście miało także grunt pod Paryżem) oraz różnego rodzaju drobne porady praktyczne. Ostatni dział traktuje o rozrywkach odpowiednich dla przyzwoitej i pochodzącej z dobrego domu kobiety.

Jaki był główny cel owego kompendium? Kim był jego autor? Czego dotyczyły porady? Jakie miejsce wśród nich zajmują przepisy kucharskie?

O "Le Ménagier de Paris" opowiedziała w audycji prof. Anna Loba z Instytutu Języków i Literatur Romańskich Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu.

Posłuchaj
30:07 2023_01_29 11_00_08_Dwojka_Droga_przez_make.mp3 "Le Ménagier de Paris" - poradnik dla kobiet i książka kucharska (Droga przez mąkę/Dwójka)

***

"Droga przez mąkę" to erudycyjny program kulinarny na temat związku kuchni z cywilizacją.

Łukasz Modelski omawia z gośćmi wątki kulinarne w literaturze i w innych sztukach. Ponadto: recenzje książek kucharskich, kulinarnych, kulinarno-podróżniczych etc. Na zakończenie utwór muzyczny z krótkim omówieniem, muzyka wyłącznie klasyczna, jej autorski wybór pasujący do głównego dania, czyli tematu kulinarnego omawianego w programie.

***

Tytuł audycji: "Droga przez mąkę"

Prowadził: Łukasz Modelski

Gość: prof. Anna Loba (Instytut Języków i Literatur Romańskich Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu)

Data emisji: 29.01.2023

Godzina emisji: 11.00

pg

Czytaj także

Przedwojenne przepisy kuchni żydowskiej

Ostatnia aktualizacja: 29.11.2020 11:49
W związku z ukazaniem się w Polsce książki "Dietojarska kuchnia żydowska" mówiliśmy w audycji o jej autorce - Fani Lewando.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Jan Szyttler i jego książki kucharskie

Ostatnia aktualizacja: 11.09.2022 12:53
Gościem audycji z cyklu "Droga przez mąkę" był Bogdan Gałązka – szef kuchni i autor doktoratu poświęconego Janowi Szyttlerowi, twórcy pierwszych systematycznych książek kucharskich na ziemiach polskich.
rozwiń zwiń