X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Finowie w kuchni wyprzedzili trendy

Ostatnia aktualizacja: 12.07.2019 17:59
- Kiedyś podczas rozmowy, kiedy mówiłam o kuchni fińskiej, ktoś stwierdził "ale przecież Finlandia nie ma kuchni ani kultury żywieniowej!". Gdzieś ta kuchnia ukryła się w ogólnym wizerunku - opowiadała Magdalena Tomaszewska-Bolałek, autorka książki "Tradycje kulinarne Finlandii".
Audio
  • Magdalena Tomaszewska-Bolałek opwiada o książce „Tradycje kulinarne w Finlandii”
Okładka książki
Okładka książkiFoto: mat. promocyjne

Finlandia rozciąga się w dwóch strefach klimatycznych, nie pozostaje więc obojętna na położenie geograficzne. - Klimat ma ogromny wpływ na kuchnię. Dawniej to, co pojawiało się na stole, było nierozerwalnie związane z warunkami geograficznymi. Większość jadła rzeczy pozyskiwane w promieniu około 50-60 kilometrów - podkreślała autorka książki.

- Finowie przede wszystkim świetnie wykorzystują to, co jest na miejscu. Mają ogromny szacunek do natury bo wiedzą, że jeśli ją stracimy, ona nie wyda plonów. Poza tym są zapobiegliwi. Starają się nie dodawać sobie pracy - dziś głośny trend zero-waste był Finom dawno temu bardzo dobrze znany - mówiła Magdalena Tomaszewska-Bolałek.

Co ma wspólnego kuchnia fińska z kuchnią polską? I jaki jest przepis na fińską zapiekankę zero-waste? O tym w nagraniu audycji.

***

Rozmawiał: Bartosz Panek

Gość: Magdalena Tomaszewska-Bolałek (autorka książki "Tradycje kulinarne Finlandii")

Data emisji: 12.07.2019

Godzina emisji: 16.30

Materiał został wyemitowany w audycji Wybieram Dwójkę.

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Ucztowanie nigdy nie jest tylko jedzeniem

Ostatnia aktualizacja: 23.12.2015 12:00
Dlaczego świętowanie niemal zawsze związane jest ze spożywaniem potraw? Między innymi o tym rozmawialiśmy z autorkami tomu "Terytoria smaku. Studia z antropologii i socjologii jedzenia".
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kuchnia francuska. Paul Bocuse we wspomnieniach

Ostatnia aktualizacja: 27.01.2018 13:40
W audycji "Droga przez mąkę" rozmawialiśmy o zmarłym w styczniu tego roku znakomitym francuskim szefie kuchni.
rozwiń zwiń