Grzegorz Łucki: w świecie espresso to jak trzęsienie ziemi

Ostatnia aktualizacja: 15.02.2020 12:28
- Pojawił się naukowy artykuł, którego autorzy sugerują coś, co jest absolutnie nie do pomyślenia dla ludzi zajmujących się espresso, że być może najlepsze espresso, a już na pewno odpowiedzialne ekonomicznie i ekologicznie, można wykonać używając 75 proc. kawy, której się używa obecnie i w czasie dwa razy krótszym, czyli poniżej 15 sekund - mówił w Dwójce obserwator zjawisk naukowych w kuchni.
Audio
  • Espresso. Nowe, sensacyjne fakty (Droga przez mąkę/Dwójka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: grafvision/shutterstock.com

Jak podkreślał Grzegorz Łucki, takie stwierdzenie podważa wszelkie przyjęte schematy czy metody postępowania w świecie espresso. - Autorzy tej publikacji tak naprawdę chcieli zrobić rzecz bardzo szlachetną, mianowicie zbudować model matematyczny, który pozwoliłby symulować proces ekstrakcji, czyli proces powstawania espresso - tłumaczył gość "Drogi przez mąkę".

Z audycji można było się dowiedzieć, jak wyglądał eksperyment, którego wyniki mogą zrewolucjonizować dotychczasową wiedzę o espresso.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadził: Łukasz Modelski

Gość: Grzegorz Łucki (fizyk-teoretyk amator, obserwator zjawisk naukowych w kuchni, kucharz)

Data emisji: 15.02.2020

Godzina emisji: 10.00

pg/kul

Zobacz więcej na temat: kawa Łukasz Modelski Dwójka
Czytaj także

Espresso w domu? Potrzeba dużo pieniędzy i czasu

Ostatnia aktualizacja: 04.03.2019 12:00
- Wyjściowy domowy zestaw dla amatora espresso, złożony z młynka i ekspresu, to koszt na poziomie 6-8 tysięcy złotych. Górnej granicy nie ma - o specyfice robienia esencjonalnej kawy opowiadał w Dwójce fizyk Grzegorz Łucki.
rozwiń zwiń