Strona główna > Artykuł

Jadalne oblicze Warszawy

Polskie Radio

Krążą pochyleni po trawnikach, wchodzą w pokrzywy w centrum miasta, skubią młode listki do torebek i koszyków. Bluszczyk kurdybanek do zupy, dzika marchew do chrupania, dwurząd wąskolistny zamiast rukoli. Odkrywają jadalne oblicze miasta.

fot. Fot. Jadalnia Warszawa

Jadalna Warszawa to ekologiczna inicjatywa amerykańskiej artystki Jodie Baltazar i aktywistki Pauliny Jeziorak, które od początku wiosny wraz z grupą zapaleńców przygotowują mapę jadalnych roślin, rosnących wokół Zamku Ujazdowskiego w Warszawie.

Na spacerach Jadalnej Warszawy każdy jest mile widziany – do połowy października odbędzie się jeszcze kilka.​

Zapraszamy do wysłuchania reportażu pt. "Jadalna Warszawa" Beaty Kwiatkowskiej we wtorek o godz. 18.15.