Strona główna > Artykuł

„Historia rodziny z książką kucharską w tle” – reportaż Urszuli Żółtowskiej-Tomaszewskiej

Polskie Radio

Kuchnia to miejsce rodzinnych spotkań, rozmów przy kuchennym stole, i zapachów, które pamięta każdy z nas...

Historia właścicieli pałacu w Rokietnicy koło Przemyśla.fot. fot. Urszula Żółtowska-Tomaszewska

Historia rodziny z książką kucharską w tle – reportaż Urszuli Żółtowskiej-Tomaszewskiej

Rodzina Uznańskich z Rokietnicy koło Przemyśla pięknie zapisała się w polskiej historii. Uznańscy to patrioci i społecznicy, którzy za główny cel mieli dobre wychowanie następnych pokoleń w duchu patriotycznym. Listopad to czas wspomnień o tych, co odeszli. Potomkowie
nie chcą, żeby  historia przodków zniknęła wraz z ich odejściem, więc powstała książka kucharska z historią rodziny w tle. Napisała ją potomkini Eustachego Uznańskiego, Barbara Czaykowska-Kłoś, żeby utrwalić losy tych, których już nie ma, przywołać zapachy dzieciństwa i rozmów przy kuchennym stole...

Zapraszamy do wysłuchania reportażu Urszuli Żółtowskiej-Tomaszewskiej pt."Historia rodziny z książką kucharską w tle" w piątek, 3 listopada o godz. 21.30 w Jedynce.