Strona główna > Artykuł

"Gotuje nie marnuje"- reportaż Joanny Bogusławskiej

Polskie Radio

Do śmietników na całym świecie trafia 1,3 miliarda ton żywności rocznie. Polacy produkują ponad 280 kg śmieci na osobę rocznie! Sylwia Majcher, dziennikarka i blogerka, przekonuje, że resztki zamiast do kosza, mogą trafić na talerze.

karmelizowane marchewki z sezamemfot. fot. Dorota Krysińska

Filozofia Zero Waste staje się coraz popularniejszym nurtem, a coraz więcej osób decyduje się świadomie minimalizować produkcję odpadów w swoim życiu. Korzystając z kreatywnych koncepcji na niemarnowanie jedzenia, przyczyniamy się do dbania o środowisko.
Sylwia wraz z rodziną  gotuje dania z resztek.  Planuje jadłospis i układa listę zakupów. Pomaga ograniczyć kupowanie zbyt dużej ilości jedzenia, mrozi, pasteryzuje, daje im drugie życie,  aby nie musieć ich wyrzucać.

Zapraszam do wysłuchania reportażu Joanny Bogusławskiej pt. "Gotuje nie marnuje" , w Trójce 21 czerwca 2018, o godz. 18.45.