Strona główna > Artykuł

Zielona Alternatywa (3) - "Ekologia Smaku"

migracja

Co kryje się pod pojęciem "zdrowa żywność", a co pod pojęciem "produkt ekologiczny"? W Niemczech klienci mają do wyboru ponad dwa tysiące produktów ekologicznych, w Polsce -niespełna dwieście.

Co kryje się pod pojęciem "zdrowa żywność", a co pod pojęciem "produkt ekologiczny"? W Niemczech klienci mają do wyboru ponad dwa tysiące produktów ekologicznych, w Polsce -niespełna dwieście. W 1994 r. w Polsce na mocy rozporządzenia ministra rolnictwa zakazano używania pojęcia "zdrowa żywność" jako wprowadzającego konsumenta w błąd. Wspomniane rozporządzenie dopuszcza oznakowanie "wyprodukowano metodami ekologicznymi" pod warunkiem posiadania atestu potwierdzającego sposób produkcji, ale nie określa, o jaki atest właściwie chodzi. Czym kieruje się więc Państwowa Inspekcja Handlowa przeprowadzając co dwa lata szeroko zakrojone akcje kontrolne w sklepach i hurtowniach.? W Polsce jest 181 atestowanych przez Stowarzyszenie Producentów Żywności Metodami Ekologicznymi Ekoland gospodarstw o powierzchni niemal 6000 ha i prawie 50 gospodarstw kontrolowanych przez inne placówki (w tym holenderską SKAL i niemiecką BCS). Jakich atestów wymagają wielkie markety? Jakim atestom poddawane są owoce eksportowane na potrzeby przetwórstwa do Unii? Jakie atesty będą obowiązywały, gdy wejdziemy do UE ? Reportaż konfrontuje dostępną dziś wiedzę na ten temat ze świadomością przeciętnego rolnika-producenta z którym autorka spożywa ekologiczne produkty i "zdrową żywność".