Strona główna > Artykuł

"Zgrana ekipa"- Katarzyna Błaszczyk

Polskie Radio

Środa, 12 września, Trójka, godz. 18.15 Spółdzielnia Socjalna KONAR istnieje w Tarnobrzegu od 2006 roku. Jako jedyni w mieście prowadzą tani lokal gastronomiczny z domowym jedzeniem i cateringiem. Od 6 lat Konar utrzymuje się sam, jak tego dokonali?

fot. © Spółdzielnia Socjalna Konar. Catering przygotowany przez pracowników spółdzielni.

Pomysł na założenie Konara wziął się z bezrobocia.Spółdzielnia Socjalna to przede wszystkim biznes- mówi Agata Englot ze Spółdzielni Socjalnej Konar- jeśli nie zarabia się pieniędzy, nie można także wypełniać społecznej misji, która polega na przywracaniu na rynek pracy. Spółdzielnia Socjalna Konar nadal się rozwija, właśnie zmienia lokal na większy, a od października rusza drugi punkt gastronomiczny na uczelni.  W jaki sposób zarządzać spółdzielnią socjalną? A także o tym dlaczego pracownicy muszą czuć się odpowiedzialni za swoje spółdzielnie.

Reportaż powstał w ramach projektu Uda się – upowszechnianie idei przedsiębiorczości społecznej w Polsce, dofinansowanego ze środków Funduszu Inicjatyw Obywatelskich.

/