Logo Polskiego Radia
polskieradio.pl
Kamila Kolanowska 19.05.2011

Szparagi z szynką parmeńską

Idealna przystawka. Tak podane szparagi zaostrzą apetyt przed daniem głównym.
Szparagi z szynką parmeńskąGlow Images/East News

lista zakupów

  • pęczek zielonych szparagów
  • łyżka oliwy
  • 5 małych pomidorków
  • 5 plastrów szynki parmeńskiej
  • parmezan

Pół kilograma zielonych szparagów gotujemy minutę w osolonej i posłodzonej wodzie. Wykładamy je na patelnie i smażymy na oliwie. Po chwili dodajemy kilka małych pomidorków. Czas smażenia szparagów na patelni nie powinien być dłuższy niż 3 minuty. Szparagi muszą być chrupiące.

Wykładamy je na talerz razem z pomidorami. Dodajemy kilka plastrów szynki parmeńskiej i posypujemy płatkami parmezanu.



Więcej na
Wybory Kulinarnego Bloga Roku to stworzenie interaktywnej platformy kulinarnej pod auspicjami marki Lurpak.
Akcja skierowana jest do blogerów i pasjonatów dobrego jedzenia, gdzie każdy może zaistnieć, rywalizować i oczywiście dotrzeć ze swoimi przepisami do szerokiej grupy ludzi.
Podsumowaniem akcji będzie wydanie książki kucharskiej z przepisami najlepszych polskich blogów, a nagrodą dla zwycięzcy jest wyjazd do Kopenhagi, gdzie będzie mógł zjeść kolację w restauracji NOMA, która zdobyła tytuł najlepszej restauracji świata.
Serdecznie zapraszamy do głosowania na Kulinarnego Bloga Roku oraz wspólnego gotowania!
Skąd pomysł na AUDYCJĘ?
Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy” – to cytat z dziewiętnastowiecznej „Fizjologii smaku” Anthelme Brillat-Savarina i my ku szczęściu ludzkości będziemy odkrywać nowe smaki i ich nieoczywiste połączenia. Ośmielimy wszystkich nieśmiałych i przekonamy niedowiarków, że gotowanie nie jest trudne i warto wykorzystać wszelkie okazje do kulinarnej kreacji. Zapraszam do słuchania, czytania, przesyłania własnych przepisów, ale przede wszystkim zapraszam do kuchni.

Katarzyna Pruchnicka