Logo Polskiego Radia
polskieradio.pl
Ewa Dryhusz 25.05.2011

Szparagi z makaronem, pesto i krewetkami

Przepis "samowystarczalny" - nie ma nawet konieczności dodawania ani krewetek ani polędwiczek, zaś w wersji dietetycznej można zrezygnować z pesto.
Szparagi z makaronem, pesto i krewetkamifot. Flickr

Lista zakupów:

  • szparagi (1 pęczek lub więcej)
  • makaron farfalle (250g)
  • krewetki black tiger 250-300 g – lub więcej (opcjonalnie można zastąpić polędwiczką wieprzową pokrojoną w cienkie paseczki)
  • pesto – 3 łyżki stołowe
  • czarne oliwki – dwie garście, przekrojone w pół
  • groszek zielony mrożony – ok. 100 g
  • rukola
  • kostki sera feta lub mozzarelli
  • uprażony słonecznik – 2 garście
  • czosnek - do smaku (4 ząbki)
  • oliwa
  • sól

Słonecznik uprażyć na suchej patelni aż do uzyskania złotego koloru. Szparagi przepłukać, odciąć końcówki, pokroić na ok. 3 cm kawałki - nastepnie gotować na parze 3 minuty, odstawić. Krewetki (lub polędwiczki) lekko posolić, wymieszać z wyciśniętym przez praskę czosnkiem, podsmażyć na oliwie na złoty kolor. Makaron ugotować al dente. Odcedzić, wymieszać z pesto. Dodać groszek, szparagi, oliwki, krewetki (polędwiczki) – całość wymieszać, dodać porwaną rukolę i ponownie delikatnie wymieszać. Nakładać na talerz wyłożony listkami rukoli, udekorować rukolą, kawałkami fety/mozarelli i posypać uprażonym słonecznikiem. 

Przepis nadesłała Celina

Więcej na
Wybory Kulinarnego Bloga Roku to stworzenie interaktywnej platformy kulinarnej pod auspicjami marki Lurpak.
Akcja skierowana jest do blogerów i pasjonatów dobrego jedzenia, gdzie każdy może zaistnieć, rywalizować i oczywiście dotrzeć ze swoimi przepisami do szerokiej grupy ludzi.
Podsumowaniem akcji będzie wydanie książki kucharskiej z przepisami najlepszych polskich blogów, a nagrodą dla zwycięzcy jest wyjazd do Kopenhagi, gdzie będzie mógł zjeść kolację w restauracji NOMA, która zdobyła tytuł najlepszej restauracji świata.
Serdecznie zapraszamy do głosowania na Kulinarnego Bloga Roku oraz wspólnego gotowania!
Skąd pomysł na AUDYCJĘ?
Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy” – to cytat z dziewiętnastowiecznej „Fizjologii smaku” Anthelme Brillat-Savarina i my ku szczęściu ludzkości będziemy odkrywać nowe smaki i ich nieoczywiste połączenia. Ośmielimy wszystkich nieśmiałych i przekonamy niedowiarków, że gotowanie nie jest trudne i warto wykorzystać wszelkie okazje do kulinarnej kreacji. Zapraszam do słuchania, czytania, przesyłania własnych przepisów, ale przede wszystkim zapraszam do kuchni.

Katarzyna Pruchnicka