Logo Polskiego Radia
polskieradio.pl
Ewa Dryhusz 25.05.2011

Szparagi ze szpinakiem, żurawiną i orzeszkami ziemnymi

Tak przygotowane szparagi można podawać jako samodzielne danie albo jako dodatek do delikatnych mięs i drobiu.
Szparagi ze szpinakiem, żurawiną i orzeszkami ziemnymiGlow Images/East News

Lista zakupów:

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • ok 500g świeżego szpinaku
  • 2 łyżki orzeszków ziemnych (najlepiej niesolonych, świeżo łuskanych)
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 4 plasterki dobrej jakości szynki gotowanej
  • szczypta chilli
  • sól,
  • kolorowy pieprz
  • masło/oliwa/olej arachidowy do smażenia
  • 1-2 łyżki jogurtu naturalnego

Przygotować szparagi: umyć, obciąć zdrewniałe końce, obrać do 1/3 długości, związać bawełnianym sznurkiem. Pęczek zanurzyć w osolonym wrzątku tak, by główki znajdowały się ponad powierzchnią wody (mają się gotować na parze). Podgotować od 4 do 8 min (w zależności od grubości łodyżek). W międzyczasie żurawinę zalać wrzątkiem, odstawić do napęcznienia, odsączyć. Na suchej patelni podprażyć orzechy, dodać szynkę, przeprażyć razem. Wlać oliwę, przesmażyć 1 min. Dodać zgnieciony przez praskę czosnek i żurawinę, przesmażyć. Dodać umyty i przebrany szpinak (w razie potrzeby robić to partiami: dodawać po garści liści, aż odparuje woda). Dodać podgotowane, odcedzone szparagi, pocięte na 3 cm kawałki. Całość smażyć jeszcze 3-4 min., następnie przyprawić do smaku solą, pieprzem i chilli, można dodać jogurt. Podawać gorące jako samodzielne danie lub jako dodatek do delikatnych mięs i drobiu.


Przepis nadesłała Aleksandra z Chodzieży


Więcej na
Wybory Kulinarnego Bloga Roku to stworzenie interaktywnej platformy kulinarnej pod auspicjami marki Lurpak.
Akcja skierowana jest do blogerów i pasjonatów dobrego jedzenia, gdzie każdy może zaistnieć, rywalizować i oczywiście dotrzeć ze swoimi przepisami do szerokiej grupy ludzi.
Podsumowaniem akcji będzie wydanie książki kucharskiej z przepisami najlepszych polskich blogów, a nagrodą dla zwycięzcy jest wyjazd do Kopenhagi, gdzie będzie mógł zjeść kolację w restauracji NOMA, która zdobyła tytuł najlepszej restauracji świata.
Serdecznie zapraszamy do głosowania na Kulinarnego Bloga Roku oraz wspólnego gotowania!
Skąd pomysł na AUDYCJĘ?
Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy” – to cytat z dziewiętnastowiecznej „Fizjologii smaku” Anthelme Brillat-Savarina i my ku szczęściu ludzkości będziemy odkrywać nowe smaki i ich nieoczywiste połączenia. Ośmielimy wszystkich nieśmiałych i przekonamy niedowiarków, że gotowanie nie jest trudne i warto wykorzystać wszelkie okazje do kulinarnej kreacji. Zapraszam do słuchania, czytania, przesyłania własnych przepisów, ale przede wszystkim zapraszam do kuchni.

Katarzyna Pruchnicka