Logo Polskiego Radia
polskieradio.pl
Ewa Dryhusz 26.05.2011

Risotto z zielonymi szparagami

W konkursie na najsmaczniejsze danie ze szparagami w roli głównej zwyciężył przepis pana Tomasza Białasa, który proponuje "szparagi dla dodania odwagi", czyli risotto z zielonymi szparagami.
Risotto z zielonymi szparagamifot. Flickr

Lista zakupów:

  • pęczek zielonych szparagów
  • 1 młoda cukinia - ok. 200 gramów
  • 200 gr ryżu na risotto np arborio
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 3/4 litra wywaru warzywnego - własnoręcznie zrobionego - gorącego!
  • 1 biała cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 50 gr masła
  • 50 gr parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • biały pieprz z młynka
  • kilka listków rucoli
  • natka pietruszki

Szparagi obieramy i obcinamy zdrewniałe końce, kroimy na 4 cm kawałki, cukinie kroimy w półplasterki grubości 1 centymetra, cebulę i czosnek siekamy. W dużym rondlu na połowie masła i oliwie szklimy cebulę i czosnek, dorzucamy pokrojone szparagi i cukinię, chwilę smażymy. Wsypujemy ryż i chwilę smażymy razem aż stanie się szklisty. Podlewamy winem, odparowujemy. Teraz dodajemy po łyżce wazowej wywar i cały czas mieszając gotujemy aż ryż wchłonie płyn, czynność powtarzamy aż do wyczerpania wywaru - trwa to około 20 minut, ryż powinien pozostać lekko chrupki, ale risotto powinno mieć konsytencję lawy.
Gdy ryż jest już gotowy, dodajemy resztę masła, posiekaną natkę i tarty parmezan, doprawiamy białym pieprzem i solą. Podajemy na ogrzanych talerzach, przybrane rucolą i płatkami parmezanu. Smacznego!

Przepis nadesłał Tomasz Białas

Więcej na
Wybory Kulinarnego Bloga Roku to stworzenie interaktywnej platformy kulinarnej pod auspicjami marki Lurpak.
Akcja skierowana jest do blogerów i pasjonatów dobrego jedzenia, gdzie każdy może zaistnieć, rywalizować i oczywiście dotrzeć ze swoimi przepisami do szerokiej grupy ludzi.
Podsumowaniem akcji będzie wydanie książki kucharskiej z przepisami najlepszych polskich blogów, a nagrodą dla zwycięzcy jest wyjazd do Kopenhagi, gdzie będzie mógł zjeść kolację w restauracji NOMA, która zdobyła tytuł najlepszej restauracji świata.
Serdecznie zapraszamy do głosowania na Kulinarnego Bloga Roku oraz wspólnego gotowania!
Skąd pomysł na AUDYCJĘ?
Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy” – to cytat z dziewiętnastowiecznej „Fizjologii smaku” Anthelme Brillat-Savarina i my ku szczęściu ludzkości będziemy odkrywać nowe smaki i ich nieoczywiste połączenia. Ośmielimy wszystkich nieśmiałych i przekonamy niedowiarków, że gotowanie nie jest trudne i warto wykorzystać wszelkie okazje do kulinarnej kreacji. Zapraszam do słuchania, czytania, przesyłania własnych przepisów, ale przede wszystkim zapraszam do kuchni.

Katarzyna Pruchnicka