Logo Polskiego Radia
Jedynka
Ewa Dryhusz 26.05.2011

Makaron ze szparagami i pistacjami

Przepis prosty i efektowny, a smak.... Polecamy wszystkim smakoszom, szczególnie fanom szparagów i pistacji!
Makaron ze szparagami i pistacjamifot. bikinisleepshirt/Flickr

Lista zakupów:

  • pęczek zielonych szparagów
  • 10 dag szynki szwarcwaldzkiej (lub wedle gustu i smaku suszonego boczku lub szynki parmeńskiej)
  • 1 czerwona papryka
  • 2-3 ząbki czosnku (polskiego i najlepiej młodego)
  • pół pęczka świeżego tymianku
  • pół słoika czarnych oliwek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 ml śmietanki 30% (by obniżyć kaloryczność można ją wymieszać z jogurtem naturalnym 100ml + 100ml)
  • paczka dobrej jakości makaronu z pszenicy durum (u nas najlepiej sprawdza się penne, w którym chowają się różne smakowite kawałki)
  • 20 dag pistacji
  • sól i pieprz do smaku

Szparagi umyć. Usunąć zdrewniałe części (najłatwiejszy sposób: złamać łodygę przy końcu w miejscu, w którym łamie się najłatwiej). Pokroić na 2-3 cm kawałki i zblanszować: wrzucić do nieosolonego wrzątku z kilkoma kroplami oliwy i gotować przez dwie minuty. Odcedzić i włożyć na kolejne 2-3 min. do wody z lodem (by nie straciły koloru i chrupkości).

Ugotować makaron, a w czasie jego gotowania przyrządzić sos.

Na dość głębokiej patelni na 2 łyżkach oliwy przysmażyć delikatnie szynkę i paprykę, dodając pod koniec smażenia czosnek (dosłownie na 20 sek., żeby nie zbrązowiał, bo będzie gorzki). Następnie wlać śmietanę (lub mieszankę śmietany i jogurtu), dodać porwany tymianek (zostawiając parę gałązek do dekoracji) oraz pieprz i sól (szynka szwarcwaldzka jest słona więc należy uważać z solą). Gotować do 5 minut na małym ogniu.

W tym czasie obrać pistacje z łupinek i w foliowym woreczku zgnieść je np. wałkiem.
Oliwki przekroić na połówki. Gdy makaron będzie jest już prawie al dente, dorzucić na patelnię szparagi i oliwki, na chwilę by wszystko się zagrzało. Odcedzić makaron i wymieszać z sosem. Podawać porcje obficie posypane pistacjami i ozdobione tymiankiem. SMACZNEGO!!!


Przepis nadesłała Maria Libiszewska

Więcej na
Wybory Kulinarnego Bloga Roku to stworzenie interaktywnej platformy kulinarnej pod auspicjami marki Lurpak.
Akcja skierowana jest do blogerów i pasjonatów dobrego jedzenia, gdzie każdy może zaistnieć, rywalizować i oczywiście dotrzeć ze swoimi przepisami do szerokiej grupy ludzi.
Podsumowaniem akcji będzie wydanie książki kucharskiej z przepisami najlepszych polskich blogów, a nagrodą dla zwycięzcy jest wyjazd do Kopenhagi, gdzie będzie mógł zjeść kolację w restauracji NOMA, która zdobyła tytuł najlepszej restauracji świata.
Serdecznie zapraszamy do głosowania na Kulinarnego Bloga Roku oraz wspólnego gotowania!
Skąd pomysł na AUDYCJĘ?
Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy” – to cytat z dziewiętnastowiecznej „Fizjologii smaku” Anthelme Brillat-Savarina i my ku szczęściu ludzkości będziemy odkrywać nowe smaki i ich nieoczywiste połączenia. Ośmielimy wszystkich nieśmiałych i przekonamy niedowiarków, że gotowanie nie jest trudne i warto wykorzystać wszelkie okazje do kulinarnej kreacji. Zapraszam do słuchania, czytania, przesyłania własnych przepisów, ale przede wszystkim zapraszam do kuchni.

Katarzyna Pruchnicka