Logo Polskiego Radia
polskieradio.pl
Ewa Dryhusz 28.06.2011

Sałatka z wątróbką, truskawkami i fetą

Nietypowe połączenie - truskawki i wątróbka - jak smakuje ten duet, można się o tym przekonać wypróbowując poniższy przepis.
Sałatka z wątróbką, truskawkami i fetąfot. MarionIon/Flickr

Lista zakupów:

  • 20 dag wątróbki drobiowej (którą można zastąpić kurczakiem lub pieczonym boczkiem)
  • pół główki sałaty lodowej lub maślanej
  • kilka listków szpinaku
  • 140 g sera feta
  • 15 dag świeżych truskawek
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki soku truskawkowego z rozgniecionych 2 truskawek
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • łyżeczka listków świeżego tymianku
  • sól

Przygotowanie: wątróbkę smażymy na maśle. Usmażoną posypujemy solą i pieprzem do smaku. Łączymy z tymiankiem. Sałatę rozdrabniamy, układamy na półmisku razem z opłukanymi i suchymi liśćmi szpinaku. Z soku truskawkowego, oliwy, octu balsamicznego oraz soli robimy dressing. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na połówki. Na sałatę i szpinak wykładamy wątróbkę, ser feta, posypujemy truskawkami i polewamy dressingiem.


Przepis nadesłała MamaKini.

Więcej na
Wybory Kulinarnego Bloga Roku to stworzenie interaktywnej platformy kulinarnej pod auspicjami marki Lurpak.
Akcja skierowana jest do blogerów i pasjonatów dobrego jedzenia, gdzie każdy może zaistnieć, rywalizować i oczywiście dotrzeć ze swoimi przepisami do szerokiej grupy ludzi.
Podsumowaniem akcji będzie wydanie książki kucharskiej z przepisami najlepszych polskich blogów, a nagrodą dla zwycięzcy jest wyjazd do Kopenhagi, gdzie będzie mógł zjeść kolację w restauracji NOMA, która zdobyła tytuł najlepszej restauracji świata.
Serdecznie zapraszamy do głosowania na Kulinarnego Bloga Roku oraz wspólnego gotowania!
Skąd pomysł na AUDYCJĘ?
Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy” – to cytat z dziewiętnastowiecznej „Fizjologii smaku” Anthelme Brillat-Savarina i my ku szczęściu ludzkości będziemy odkrywać nowe smaki i ich nieoczywiste połączenia. Ośmielimy wszystkich nieśmiałych i przekonamy niedowiarków, że gotowanie nie jest trudne i warto wykorzystać wszelkie okazje do kulinarnej kreacji. Zapraszam do słuchania, czytania, przesyłania własnych przepisów, ale przede wszystkim zapraszam do kuchni.

Katarzyna Pruchnicka