Logo Polskiego Radia
polskieradio.pl
Ewa Dryhusz 11.07.2011

Łosoś, krewetki i truskawki

Dwa ciekawe pomysły na sałatki z truskawkami: z wędzonym łososiem albo krewetkami i pistacjami.
Łosoś, krewetki i truskawkifot. scottrettberg/Flickr

Lista zakupów:

  • 50 g wędzonego łososia
  • ok. 150 g truskawek
  • sok z cytryny
  • ocet balsamiczny
  • garść kiełków
  • sól i pieprz

Łososia pokroić w paski, przełożyć do miseczki. Truskawki umyć, oczyścić z szypułek, pokroić w ćwiartki lub grubą kostkę i dodać do łososia. Wlać łyżeczkę soku z cytryny i delikatnie wymieszać. Przełożyć do niewielkich szklaneczek, a następnie lekko skropić octem balsamicznym. Na końcu na wierzch sałatki wyłożyć kiełki.

Sałatka krewetkowa z truskawkami

Lista zakupów:

  • 1 paczka krewetek
  • 10 truskawek
  • 1 opakowanie roszponki
  • pistacje
  • sól, pieprz
  • sos: oliwa, ocet balsamiczny

Krewetki pozbawić głów, pancerzy i czarnej żyłki z grzbietu, podsmażyć króciutko na oliwie, truskawki przekroić na połówki, w misce układać warstwowo roszponkę, truskawki, krewetki, przyprawić wszystko szczyptą soli, polać sosem.

Przepisy nadesłała Beata Wasilewska.

Więcej na
Wybory Kulinarnego Bloga Roku to stworzenie interaktywnej platformy kulinarnej pod auspicjami marki Lurpak.
Akcja skierowana jest do blogerów i pasjonatów dobrego jedzenia, gdzie każdy może zaistnieć, rywalizować i oczywiście dotrzeć ze swoimi przepisami do szerokiej grupy ludzi.
Podsumowaniem akcji będzie wydanie książki kucharskiej z przepisami najlepszych polskich blogów, a nagrodą dla zwycięzcy jest wyjazd do Kopenhagi, gdzie będzie mógł zjeść kolację w restauracji NOMA, która zdobyła tytuł najlepszej restauracji świata.
Serdecznie zapraszamy do głosowania na Kulinarnego Bloga Roku oraz wspólnego gotowania!
Skąd pomysł na AUDYCJĘ?
Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy” – to cytat z dziewiętnastowiecznej „Fizjologii smaku” Anthelme Brillat-Savarina i my ku szczęściu ludzkości będziemy odkrywać nowe smaki i ich nieoczywiste połączenia. Ośmielimy wszystkich nieśmiałych i przekonamy niedowiarków, że gotowanie nie jest trudne i warto wykorzystać wszelkie okazje do kulinarnej kreacji. Zapraszam do słuchania, czytania, przesyłania własnych przepisów, ale przede wszystkim zapraszam do kuchni.

Katarzyna Pruchnicka