Logo Polskiego Radia
polskieradio.pl
Ewa Dryhusz 27.07.2011

Kurczak w sezamie z kolorowymi dipami

Piknikowy przepis na kurczaka w sezamie z kolorowymi dipami - dla młodszych i starszych.
Kurczak w sezamie z kolorowymi dipamifot. fotoosvanrobin/Flickr

Lista zakupów:

  • piersi z kurczaka
  • mąka
  • jajko
  • sezam
  • sól

Kroimy piersi kurczaka na podłużne paseczki, tradycyjnie obtaczamy w mące, jajku a na koniec zamiast bułki tartej obtaczamy nasze "paluszki kurczaka" w ziarnach sezamu. Kolejno nasze dzieło poddajemy procesowi smażenia aż do czasu gdy przybierze złocisty kolor. Gotowe paluszki kładziemy na papierowym ręczniku, aby nie chłonęły zbędnego tłuszczu. Pierwsza część już zrobiona. Oczywiście kurczaka przyprawiamy według własnych upodobań, wystarczy odrobina soli.

Kolej na kolorowe dipy. Każdy z nas z pewnością ma swoje ulubione i z powodzeniem może je podać do paluszków kurczaka. Ja zaproponuję dip ananasowy, popularne greckie Tzatziki, oraz dip dla dzieci z keczupem.

Dip ananasowy: szybki i zaskakujący
Pół słoika dżemu ananasowego miksujemy z 2 łyżkami musztardy, dodajemy jedną drobno posiekaną czerwoną papryczkę chili.

Dip grecki Tzatziki: wszystkim znany i przez wszystkich lubiany. Sprawdza się i w tym zestawie.
Obieramy ogórka i ucieramy na tarce o grubych oczkach, a następnie solimy i odstawiamy na 10 minut. Lekko odciskamy sok. Dwa ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do masy ogórkowej. Posiekany koperek i natkę pietruszki dołączamy do warzyw, razem z łyżką oliwy i octu. Całość przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy pół litra jogurtu. Całość odstawiamy do lodówki.

Dip keczupowy: dla najmłodszych
Wymieszać ze sobą 5 łyżek ulubionego keczupu pikantnego, 2 łyżki majonezu, 15 dag śmietany 18%, 2 łyżki soku pomarańczowego. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz pieprzem cayenne.

Dipy wystarczy schłodzić w lodówce, zapakować do słoiczków i można ruszać na piknik!


Przepis nadesłała pani Jadwiga.


Więcej na
Wybory Kulinarnego Bloga Roku to stworzenie interaktywnej platformy kulinarnej pod auspicjami marki Lurpak.
Akcja skierowana jest do blogerów i pasjonatów dobrego jedzenia, gdzie każdy może zaistnieć, rywalizować i oczywiście dotrzeć ze swoimi przepisami do szerokiej grupy ludzi.
Podsumowaniem akcji będzie wydanie książki kucharskiej z przepisami najlepszych polskich blogów, a nagrodą dla zwycięzcy jest wyjazd do Kopenhagi, gdzie będzie mógł zjeść kolację w restauracji NOMA, która zdobyła tytuł najlepszej restauracji świata.
Serdecznie zapraszamy do głosowania na Kulinarnego Bloga Roku oraz wspólnego gotowania!
Skąd pomysł na AUDYCJĘ?
Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy” – to cytat z dziewiętnastowiecznej „Fizjologii smaku” Anthelme Brillat-Savarina i my ku szczęściu ludzkości będziemy odkrywać nowe smaki i ich nieoczywiste połączenia. Ośmielimy wszystkich nieśmiałych i przekonamy niedowiarków, że gotowanie nie jest trudne i warto wykorzystać wszelkie okazje do kulinarnej kreacji. Zapraszam do słuchania, czytania, przesyłania własnych przepisów, ale przede wszystkim zapraszam do kuchni.

Katarzyna Pruchnicka