Logo Polskiego Radia
polskieradio.pl
Ewa Dryhusz 27.07.2011

Sałatka ratatouille z serem feta

Zgrillowane kolorowe warzywa przyprawione ziołami i fetą, czyli jedyna w swoim rodzaju letnia sałatka ratatouille!
Sałatka ratatouille z serem fetafot. www.grumko.blox.pl

Lista zakupów:

  • 40 dag bakłażana pokornego w centymetrowe plasterki,
  • 1 cukinia pokrojona w plasterki,
  • 1 czerwona papryka pokrojona w plasterki,
  • 1 średnia cebula pokrojona w plasterki,
  • 2 pomidory pokrojone w plasterki,
  • zioła: oregano i bazylia,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 3 łyżki czosnkowej oliwy,
  • 2 - 3 łyżeczki octu balsamicznego,
  • 2/3 szklanki pokruszonej fety.

Warzywa ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić oliwą. Posypać solą i pieprzem. Zgrillować. Wyłożyć na talerz. Skropić octem balsamicznym i posypać fetą. Smacznego!

Przepis nadesłał Andrzej Grummich.

Więcej na
Wybory Kulinarnego Bloga Roku to stworzenie interaktywnej platformy kulinarnej pod auspicjami marki Lurpak.
Akcja skierowana jest do blogerów i pasjonatów dobrego jedzenia, gdzie każdy może zaistnieć, rywalizować i oczywiście dotrzeć ze swoimi przepisami do szerokiej grupy ludzi.
Podsumowaniem akcji będzie wydanie książki kucharskiej z przepisami najlepszych polskich blogów, a nagrodą dla zwycięzcy jest wyjazd do Kopenhagi, gdzie będzie mógł zjeść kolację w restauracji NOMA, która zdobyła tytuł najlepszej restauracji świata.
Serdecznie zapraszamy do głosowania na Kulinarnego Bloga Roku oraz wspólnego gotowania!
Skąd pomysł na AUDYCJĘ?
Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy” – to cytat z dziewiętnastowiecznej „Fizjologii smaku” Anthelme Brillat-Savarina i my ku szczęściu ludzkości będziemy odkrywać nowe smaki i ich nieoczywiste połączenia. Ośmielimy wszystkich nieśmiałych i przekonamy niedowiarków, że gotowanie nie jest trudne i warto wykorzystać wszelkie okazje do kulinarnej kreacji. Zapraszam do słuchania, czytania, przesyłania własnych przepisów, ale przede wszystkim zapraszam do kuchni.

Katarzyna Pruchnicka