Logo Polskiego Radia
polskieradio.pl
Ewa Dryhusz 27.07.2011

Piknikowy duet

Czyli szaszłyki w porzeczkowo-imbirowej marynacie i pasta z koziego sera.
Piknikowy duetfot. www.kredenskuchenny.blogspot.com

Lista zakupów:
Szaszłyki:

  • 50 dag dowolnego mięsa z wieprzowiny
  • 1 żółta cukinia
  • marynata: 10 łyżek słodkiej, domowej konfitury z porzeczek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 chilli
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 płaska łyżeczka soli

Pasta:

  • 125g śmietankowego koziego sera
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 5 zielonych oliwek
  • garść natki pietruszki
  • pieprz
  • dowolne pieczywo

Przygotowujemy marynatę do szaszłyków. Do konfitury porzeczkowej dodajemy koncentrat pomidorowy, oliwę, imbir, sól i drobno pokrojone chilli i czosnek. Dokładnie mieszamy. Mięso i cukinię kroimy w kostkę i przekuwamy na szpikulce.
Szaszłyki układamy w żaroodpornym naczyniu i zalewamy marynatą. Szaszłyki marynujemy ok. 12 godzin w lodówce.

Po wyciągnięciu z lodówki wstawiamy naczynie do piekarnika i pieczemy bez przykrycia ok. godziny w temp. 200st. W czasie pieczenia obracamy szaszłyki, aby się ładnie przyrumieniły z każdej strony.

Przygotowujemy pastę. Kozi ser dokładnie łączymy z drobno pokrojoną papryką, zielonymi oliwkami i posiekaną natką pietruszki. Dodajemy pieprz do smaku.
Danie to świetnie sprawdzi się na pikniku. Do jedzenia nie potrzeba sztućców. Szaszłyki bardzo dobrze smakują zarówno na zimno. jak i na ciepło. Z powodzeniem możemy je również przygotować na grillu.

Przepis nadesłała Kasia Żeromska.

Więcej na
Wybory Kulinarnego Bloga Roku to stworzenie interaktywnej platformy kulinarnej pod auspicjami marki Lurpak.
Akcja skierowana jest do blogerów i pasjonatów dobrego jedzenia, gdzie każdy może zaistnieć, rywalizować i oczywiście dotrzeć ze swoimi przepisami do szerokiej grupy ludzi.
Podsumowaniem akcji będzie wydanie książki kucharskiej z przepisami najlepszych polskich blogów, a nagrodą dla zwycięzcy jest wyjazd do Kopenhagi, gdzie będzie mógł zjeść kolację w restauracji NOMA, która zdobyła tytuł najlepszej restauracji świata.
Serdecznie zapraszamy do głosowania na Kulinarnego Bloga Roku oraz wspólnego gotowania!
Skąd pomysł na AUDYCJĘ?
Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy” – to cytat z dziewiętnastowiecznej „Fizjologii smaku” Anthelme Brillat-Savarina i my ku szczęściu ludzkości będziemy odkrywać nowe smaki i ich nieoczywiste połączenia. Ośmielimy wszystkich nieśmiałych i przekonamy niedowiarków, że gotowanie nie jest trudne i warto wykorzystać wszelkie okazje do kulinarnej kreacji. Zapraszam do słuchania, czytania, przesyłania własnych przepisów, ale przede wszystkim zapraszam do kuchni.

Katarzyna Pruchnicka