Logo Polskiego Radia
polskieradio.pl
Ewa Dryhusz 27.07.2011

Tarta, ciasteczka rumiankowe i lemoniada

Na deser idealne będą ciasteczka rumiankowe, tarta z lemon curd i owocami, a do popicia lemoniada z pomarańczą.
Tarta, ciasteczka rumiankowe i lemoniadafot. www.przyprawmnie.blogspot.com

Lemoniada z pomarańczą

Lista zakupów:

  • 1,5 litra wody gazowanej (najlepiej schłodzonej)
  • 1 cytryna pokrojona w kostkę,
  • 2 pomarańcze (wyfiletowane i pokrojone w kostkę)
  • 3 łyżki cukru trzcinowego

Cytrynę i pomarańczę wrzucamy do dzbanka i zasypujemy cukrem. Najlepiej ugnieść odrobinę, aby sok został wydobyty. Zalewamy wodą. Jeśli ktoś ma np. kilka listków mięty, to można je dołożyć.

Ciasteczka rumiankowe (cytuję za Komarką)

Lista zakupów:

  • 150 g zimnego masła,
  • 150 g cukru pudru,
  • 2 łyżki suszonego rumianku,
  • 1 żółtko,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 300 g mąki,
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny,
  • szczypta soli, można dodać jeszcze sok z 1/2 cytryny.

Rumianek rozetrzeć lekko w moździerzu. Mąkę wymieszać z solą i cukrem pudrem i dodać pokrojone w małą kostkę masło. Dodać mąkę, żółtko i śmietanę, posiekać wszystko nożem. Na końcu dodać skórkę cytrynową i rumianek. Szybko zagnieść jednolite ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce.
Rozgrzać piekarnik do 175 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkować cienko (na ok. 0,5 cm) i wykrawać ciasteczka. Ułożone na blasze piec ok. 10-12 minut do lekkiego zarumienienia.

Tarta z lemon curd
Spód:

  • 200 g herbatników pełnoziarnistych
  • 40 g masła

Krem:

  • słoiczek lemon curd (około 240 g)
  • 400 g serka kremowego śmietankowego
  • 1 łyżeczka żelatyny namoczonej w 2 łyżkach wrzątku
  • kilka poziomek, malin, truskawek
  • opcjonalnie: uprażone migdały

Herbatniki z masłem mielimy w robocie - ma powstać konsystencja mokrego piasku. Taką masę wykładamy do formy na tartę lub do tortownicy. Wkładamy na przynajmniej 15 minut do lodówki. Następnie łączymy lemon curd z serkiem kremowym i żelatyną ręcznie lub w robocie kuchennym. Wykładamy krem na ustany spód. Wkładamy do lodówki na 1 h. Po tym czasie układamy owoce. I chłodzimy jeszcze na czas jakiś do "związania".

Przepis nadesłała Anna Daniluk.

Więcej na
Wybory Kulinarnego Bloga Roku to stworzenie interaktywnej platformy kulinarnej pod auspicjami marki Lurpak.
Akcja skierowana jest do blogerów i pasjonatów dobrego jedzenia, gdzie każdy może zaistnieć, rywalizować i oczywiście dotrzeć ze swoimi przepisami do szerokiej grupy ludzi.
Podsumowaniem akcji będzie wydanie książki kucharskiej z przepisami najlepszych polskich blogów, a nagrodą dla zwycięzcy jest wyjazd do Kopenhagi, gdzie będzie mógł zjeść kolację w restauracji NOMA, która zdobyła tytuł najlepszej restauracji świata.
Serdecznie zapraszamy do głosowania na Kulinarnego Bloga Roku oraz wspólnego gotowania!
Skąd pomysł na AUDYCJĘ?
Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy” – to cytat z dziewiętnastowiecznej „Fizjologii smaku” Anthelme Brillat-Savarina i my ku szczęściu ludzkości będziemy odkrywać nowe smaki i ich nieoczywiste połączenia. Ośmielimy wszystkich nieśmiałych i przekonamy niedowiarków, że gotowanie nie jest trudne i warto wykorzystać wszelkie okazje do kulinarnej kreacji. Zapraszam do słuchania, czytania, przesyłania własnych przepisów, ale przede wszystkim zapraszam do kuchni.

Katarzyna Pruchnicka