Logo Polskiego Radia
polskieradio.pl
Ewa Dryhusz 19.08.2011

Kurki w śmietanie

Najlepiej smakują po leśnym spacerze!
Kurki w śmietanieGlow Images

Lista zakupów:

  • 1/2 kg kurek
  • 2 łyżki masła
  • ¾ szklanki gęstej, kwaśniej śmietany
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól, pieprz – do smaku

Kurki należy namoczyć chwilę w ciepłej wodzie z solą. Blaszki rozchylą się i łatwiej będzie oczyścić je z piasku. Najlepiej usunąć piasek pędzelkiem i czubkiem noża.
Większe kurki kroimy wzdłuż, na pół lub na 4 części. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy na nim grzyby przez chwilę. Następnie przykrywamy patelnię i dusimy kurki 15 minut. Dodajemy śmietanę, mieszamy i gotujemy delikatnie przez chwilę (chodzi tylko o zagotowanie śmietany). Na końcu dodajemy posiekany koperek i doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy ze świeżym pieczywem lub maślanymi grzankami.



Więcej na
Wybory Kulinarnego Bloga Roku to stworzenie interaktywnej platformy kulinarnej pod auspicjami marki Lurpak.
Akcja skierowana jest do blogerów i pasjonatów dobrego jedzenia, gdzie każdy może zaistnieć, rywalizować i oczywiście dotrzeć ze swoimi przepisami do szerokiej grupy ludzi.
Podsumowaniem akcji będzie wydanie książki kucharskiej z przepisami najlepszych polskich blogów, a nagrodą dla zwycięzcy jest wyjazd do Kopenhagi, gdzie będzie mógł zjeść kolację w restauracji NOMA, która zdobyła tytuł najlepszej restauracji świata.
Serdecznie zapraszamy do głosowania na Kulinarnego Bloga Roku oraz wspólnego gotowania!
Skąd pomysł na AUDYCJĘ?
Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy” – to cytat z dziewiętnastowiecznej „Fizjologii smaku” Anthelme Brillat-Savarina i my ku szczęściu ludzkości będziemy odkrywać nowe smaki i ich nieoczywiste połączenia. Ośmielimy wszystkich nieśmiałych i przekonamy niedowiarków, że gotowanie nie jest trudne i warto wykorzystać wszelkie okazje do kulinarnej kreacji. Zapraszam do słuchania, czytania, przesyłania własnych przepisów, ale przede wszystkim zapraszam do kuchni.

Katarzyna Pruchnicka