Logo Polskiego Radia
polskieradio.pl
Ewa Dryhusz 25.08.2011

TOM KHA GAI - zwycięski przepis

W konkursie na najsmaczniejsze danie regionalne zwyciężył przepis pana Konrada Dmocha - tajska zupa tom kha gai.
TOM KHA GAI - zwycięski przepisfot. preppybyday/Flickr

Przepis jest przystosowany do polskich realiów: galangal - składnik trudno dostępny - można zastąpić imbirem.

Lista zakupów:

  • 1,5 wywaru (może być z kostki)
  • 15 liści kaffiru
  • 8,5 cm łodyg trawy cytrynowej (te w słoiczkach są jak najbardziej ok), lekko rozbitej
  • 7cm kawałek imbiru, cienko pokrojony
  • 5 łyżek sosu rybnego
  • 6 łyżek soku z limonki
  • 0,5 kg piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę
  • 25 dag pieczarek, obranych i pokrojonych w ćwiartki
  • puszka (400ml) mleczka kokosowego
  • 2 małe czerwone papryczki chilli, bardzo drobno pokrojone
  • garść pomidorków koktajlowych, przeciętych na pół

Wywar zagotować razem z liśćmi kaffiru, trawą cytrynową, imbirem, sosem rybnym i sokiem z limonki. Ogień zmniejszyć, dodać kurczaka, pieczarki i mleczko kokosowe i gotować aż mięso nie będzie surowe. Na koniec dodać chilli i gotować na wolnym ogniu ok. 10 min. Kilka minut przed podaniem wrzucić do zupy pomidorki. Smacznego!

Przepis nadesłał Konrad Dmoch.

Więcej na
Wybory Kulinarnego Bloga Roku to stworzenie interaktywnej platformy kulinarnej pod auspicjami marki Lurpak.
Akcja skierowana jest do blogerów i pasjonatów dobrego jedzenia, gdzie każdy może zaistnieć, rywalizować i oczywiście dotrzeć ze swoimi przepisami do szerokiej grupy ludzi.
Podsumowaniem akcji będzie wydanie książki kucharskiej z przepisami najlepszych polskich blogów, a nagrodą dla zwycięzcy jest wyjazd do Kopenhagi, gdzie będzie mógł zjeść kolację w restauracji NOMA, która zdobyła tytuł najlepszej restauracji świata.
Serdecznie zapraszamy do głosowania na Kulinarnego Bloga Roku oraz wspólnego gotowania!
Skąd pomysł na AUDYCJĘ?
Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy” – to cytat z dziewiętnastowiecznej „Fizjologii smaku” Anthelme Brillat-Savarina i my ku szczęściu ludzkości będziemy odkrywać nowe smaki i ich nieoczywiste połączenia. Ośmielimy wszystkich nieśmiałych i przekonamy niedowiarków, że gotowanie nie jest trudne i warto wykorzystać wszelkie okazje do kulinarnej kreacji. Zapraszam do słuchania, czytania, przesyłania własnych przepisów, ale przede wszystkim zapraszam do kuchni.

Katarzyna Pruchnicka