Logo Polskiego Radia
polskieradio.pl
Ewa Dryhusz 27.09.2011

Bakłażany z kurkami i kozim serem pleśniowym

Bakłażany zapiekane z kurkami w sosie beszamelowym z kozim serem pleśniowym i grzankami sprawdzą się doskonale w jesiennym menu!
Bakłażany z kurkami i kozim serem pleśniowymfot. mesohungry/Flickr

Lista zakupów:

  • 4 porcje
  • 2 duże bakłażany
  • 4 łyżeczki oliwy extra vergine
  • 300-500g kurek
  • 2-3 łyżka masła
  • 1 cebula ( lub 2 małe)
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu (opcjonalnie)
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżeczki mąki
  • około 200 ml mleka pełnotłustego
  • 100 g sera pleśniowego koziego w roladzie (ewentualnie brie, camebert)
  • kilka gałązek świeżej pietruszki
  • sól i czarny pieprz (świeżo zmielony)

Opcjonalnie:

  • bagietka pokrojona na cienkie kromeczki (może być razowa)
  • sok z 1 cytryny

Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Bakłażany umyć i przekroić wzdłuż na pół. Ponacinać miąższ w kratkę (tak by nie przeciąć skórki, i obrysować nożem dookoła), nie dochodząc do skórki. Bakłażany oprószyć solą, pieprzem i wysmarować oliwą. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec bez przykrycia przez 30 minut na środkowym poziomie.

W międzyczasie opłukać i dokładnie osuszyć kurki, większe pokroić na kawałeczki. W woku (lub na patelni) roztopić masło, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz rozmaryn i podsmażać na niedużym ogniu przez 2 minuty, następnie dodać wyciśnięty czosnek i kurki, doprawić delikatnie solą i podsmażać około 3 - 5 minut, mieszając od czasu do czasu.

Dodać mąkę i chwilkę podsmażyć mieszając, następnie stopniowo wlewać mleko mieszając aż powstanie gęsty sos. Doprawić solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Wrzucić posiekaną drobno pietruszkę (kilka listków zostawić do dekoracji). Odstawić z ognia do czasu aż bakłażany będą upieczone.

Wyjąć bakłażany z piekarnika. Piekarnik wciąż nagrzewać do 180 stopni. Wybrać miąższ z bakłażanów (najlepiej łyżką do zupy, od strony ogonka w dół - śmiało!), pozostawiając około 1,5 cm warstwę miąższu na brzegach. Miąższ drobniej posiekać i wymieszać z farszem z kurek na patelni.

Farsz nałożyć do łódeczek z bakłażana, na wierzch położyć pokrojony w kosteczkę ser roquefort oraz bagietkę - 2 kromeczki pokruszyć, kilkoma kromkami przykryć bakłażana a resztę położyć obok w naczyniu. Wstawić do wciąż gorącego piekarnika i zapiekać przez około 15-20 minut aż ser się roztopi, grzanki zrumienią a całe danie podgrzeje. Podawać od razu po wyjęciu, posypać posiekaną pietruszką (mało!), polać sokiem z cytryny. Smacznego!

Przepis nadesłała Cassyandra.


Więcej na
Wybory Kulinarnego Bloga Roku to stworzenie interaktywnej platformy kulinarnej pod auspicjami marki Lurpak.
Akcja skierowana jest do blogerów i pasjonatów dobrego jedzenia, gdzie każdy może zaistnieć, rywalizować i oczywiście dotrzeć ze swoimi przepisami do szerokiej grupy ludzi.
Podsumowaniem akcji będzie wydanie książki kucharskiej z przepisami najlepszych polskich blogów, a nagrodą dla zwycięzcy jest wyjazd do Kopenhagi, gdzie będzie mógł zjeść kolację w restauracji NOMA, która zdobyła tytuł najlepszej restauracji świata.
Serdecznie zapraszamy do głosowania na Kulinarnego Bloga Roku oraz wspólnego gotowania!
Skąd pomysł na AUDYCJĘ?
Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy” – to cytat z dziewiętnastowiecznej „Fizjologii smaku” Anthelme Brillat-Savarina i my ku szczęściu ludzkości będziemy odkrywać nowe smaki i ich nieoczywiste połączenia. Ośmielimy wszystkich nieśmiałych i przekonamy niedowiarków, że gotowanie nie jest trudne i warto wykorzystać wszelkie okazje do kulinarnej kreacji. Zapraszam do słuchania, czytania, przesyłania własnych przepisów, ale przede wszystkim zapraszam do kuchni.

Katarzyna Pruchnicka