Logo Polskiego Radia
polskieradio.pl
Ewa Dryhusz 27.09.2011

Tarta z kurkami, czarnymi oliwkami i orzechami włoskimi

Obowiązkowa pozycja w sezonie grzybowym: tarta z kurkami na cieście francuskim z czarnymi oliwkami, serem kozim i camembertem oraz orzechami włoskimi. Podawana z rukolą.
Tarta z kurkami, czarnymi oliwkami i orzechami włoskimifot. stevendepolo/Flickr

Lista zakupów (4 porcje):

  • 225 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 300 - 400 g kurek
  • 2 duże łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 150 g sera*
  • 1/3 szklanki czarnych oliwek
  • 1 łyżka oleju z orzechów włoskich (opcjonalnie)
  • listki z 1 gałązki rozmarynu
  • 1/4 szklanki tartego parmezanu
  • 1/4 szklanki orzechów włoskich lekko zrumienionych
  • 50 g rukoli

Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Przygotować formę na tartę o średnicy około 25 cm oraz mniejszą tortownicę np. o średnicy 21 cm, którą będziemy dociążać ciasto podczas podpiekania spodu. Ciasto francuskie wyjąć z zamrażarki i odłożyć na 15 minut, aby trochę zmiękło. Złączyć kawałki jeszcze zimnego ciasta w jedną kulę i podsypując mąką rozwałkować je na okrągły placek o średnicy większej niż średnica formy. Ciastem wyłożyć dno i boki formy.

Na ciasto w formie położyć mniejszą formę i włożyć do niej około kilka dużych śliwek lub 4 pomidory (dzięki nim ciasto nadmiernie nie urośnie). Wstawić formę do piekarnika i piec przez 18 - 20 minut. W tym czasie przygotować nadzienie. Kurki opłukać, osuszyć, większe pokroić na kawałki. Na dużej patelni roztopić masło i dodać czosnek pokrojony w cienkie plasterki, chwilkę podsmażyć, dodać kurki i dusić na małym ogniu przez około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Odstawić z ognia.

Do miseczki zlać sok z patelni (około 1/4 szklanki), dodać mąkę ziemniaczaną, żółtka, skórkę z cytryny i oregano, wymieszać. Wlać z powrotem na patelnię, wymieszać z kurkami i podgrzać chwilkę na malutkim ogniu, aby sos stał się gęsty (trzeba uważać by żółtka całkowicie się nie ścięły jak jajecznica). Odstawić z ognia, doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, dodać pokrojony na kawałki ser, czarne oliwki przekrojone na połówki oraz olej z orzechów jeśli go używamy. Zdjąć z ciasta obciążającą mniejszą formę i piec dalej sam spód przez 8 - 10 minut, do czasu aż się zrumieni.

Na podpieczony spód wyłożyć nadzienie z kurek, posypać rozmarynem, orzechami i tartym Parmezanem. Zmniejszyć temperaturę pieczenia do 180 stopni i wstawić tartę do piekarnika na ostatnie 8 - 10 minut. Posypać połową rukoli, resztę zostawić do podania. Przed pokrojeniem odczekać kilka minut, aby nadzienie stężało.

Zamiast kurek można użyć innych leśnych grzybów, np. borowików lub grzybów hodowlanych - boczniaków czy pieczarek. Spód tarty z ciasta francuskiego należy wcześniej podpiec bez nadzienia, aby był idealnie chrupiący i sztywny. Aby ciasto francuskie nie podnosiło się podczas pieczenia należy je obciążyć np. tortownicą o mniejszej średnicy z dodatkowym obciążeniem np. w postaci pomidorów lub śliwek (można je wykorzystać do innej potrawy).

Przepis nadesłała Maryla.



Więcej na
Wybory Kulinarnego Bloga Roku to stworzenie interaktywnej platformy kulinarnej pod auspicjami marki Lurpak.
Akcja skierowana jest do blogerów i pasjonatów dobrego jedzenia, gdzie każdy może zaistnieć, rywalizować i oczywiście dotrzeć ze swoimi przepisami do szerokiej grupy ludzi.
Podsumowaniem akcji będzie wydanie książki kucharskiej z przepisami najlepszych polskich blogów, a nagrodą dla zwycięzcy jest wyjazd do Kopenhagi, gdzie będzie mógł zjeść kolację w restauracji NOMA, która zdobyła tytuł najlepszej restauracji świata.
Serdecznie zapraszamy do głosowania na Kulinarnego Bloga Roku oraz wspólnego gotowania!
Skąd pomysł na AUDYCJĘ?
Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy” – to cytat z dziewiętnastowiecznej „Fizjologii smaku” Anthelme Brillat-Savarina i my ku szczęściu ludzkości będziemy odkrywać nowe smaki i ich nieoczywiste połączenia. Ośmielimy wszystkich nieśmiałych i przekonamy niedowiarków, że gotowanie nie jest trudne i warto wykorzystać wszelkie okazje do kulinarnej kreacji. Zapraszam do słuchania, czytania, przesyłania własnych przepisów, ale przede wszystkim zapraszam do kuchni.

Katarzyna Pruchnicka