Logo Polskiego Radia
polskieradio.pl
Ewa Dryhusz 29.09.2011

Knedle z grzybami zapiekane w sosie beszamelowym

Knedle królują na początku jesieni - z kurkami zapiekane w sosie beszamelowym smakują wyśmienicie!
Knedle z grzybami zapiekane w sosie beszamelowymKnedle z grzybami zapiekane w sosie beszamelowymfot. www.smakowac.blogspot.com

Lista zakupów:

Ciasto na knedle:

  • 25 dkg sera białego (nie chudego)
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła stopionego
  • szczypta soli

Farsz:

  • grzyby - kurki
  • 1/2 cebuli czerwonej

Sos beszamelowy:

  • łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • mleko
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • parmezan

Ciasto na knedle: ser, jajko i stopione masło zmiksować w blenderze na gładką jednolitą masę. Dodać mąkę i szczyptę soli i zagnieść. Zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 2 godziny. Farsz: grzyby podsmażamy z cebulą pokrojoną w kostkę. Solimy, pieprzymy. Nadziewamy knedle farszem. Gotujemy ok. 8 min. od wypłynięcia. Sos beszamelowy: masło rozpuszczamy, dodajemy mąkę, mieszamy na gładką masę, dolewamy mleko. Doprawiamy gałką muszkatołową i solą. Knedle układamy do naczynia żaroodpornego, polewamy sosem beszamelowym, posypujemy parmezanem. Zapiekamy ok. 10 min. Posypujemy posiekaną pietruszką. Zdjęcia i inne przepisy dostepn są na moim blogu kulinarnym .
Przepis nadesłała JOanka

Więcej na
Wybory Kulinarnego Bloga Roku to stworzenie interaktywnej platformy kulinarnej pod auspicjami marki Lurpak.
Akcja skierowana jest do blogerów i pasjonatów dobrego jedzenia, gdzie każdy może zaistnieć, rywalizować i oczywiście dotrzeć ze swoimi przepisami do szerokiej grupy ludzi.
Podsumowaniem akcji będzie wydanie książki kucharskiej z przepisami najlepszych polskich blogów, a nagrodą dla zwycięzcy jest wyjazd do Kopenhagi, gdzie będzie mógł zjeść kolację w restauracji NOMA, która zdobyła tytuł najlepszej restauracji świata.
Serdecznie zapraszamy do głosowania na Kulinarnego Bloga Roku oraz wspólnego gotowania!
Skąd pomysł na AUDYCJĘ?
Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy” – to cytat z dziewiętnastowiecznej „Fizjologii smaku” Anthelme Brillat-Savarina i my ku szczęściu ludzkości będziemy odkrywać nowe smaki i ich nieoczywiste połączenia. Ośmielimy wszystkich nieśmiałych i przekonamy niedowiarków, że gotowanie nie jest trudne i warto wykorzystać wszelkie okazje do kulinarnej kreacji. Zapraszam do słuchania, czytania, przesyłania własnych przepisów, ale przede wszystkim zapraszam do kuchni.

Katarzyna Pruchnicka