Logo Polskiego Radia
polskieradio.pl
Paulina Jakubowska 26.10.2011

Babki dyńki

Babki to wspaniały dodatek do kawy i herbaty na jesienno-zimowe wieczory jak również zdrowy smakołyk dla dzieci.
zdjęcie ilustracyjnezdjęcie ilustracyjneGlow Images/East News

Lista zakupów:

Ciasto:

3 szklanki mąki

1 szklanka cukru brązowego lub z brzozy

1 kostka margaryny

1 opakowanie cukru waniliowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 jajko plus 3 żółtka

2 łyżeczki śmietany 18% gęstej

laseczka wanilii

Krem:

50 dag świeżej dyni

2 łyżki cukru brązowego lub z brzozy

laseczkę wanilii

1 op. budyniu śmietankowego bez cukru

10 dag masła prawdziwego

10 dag rodzynek sułtańskich

10 dag płatków migdałowych

Margarynę, mąkę, cukier, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia wyrobić na jednolitą masę. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Gdy ciasto się klei, można dodać trochę mąki. Gotowe ciasto odłożyć na pół godziny do lodówki pod folią spożywczą. Ciasto rozwałkować i umieścić w foremkach do babeczek robią tzw. dołeczek aby umieścić tam krem. Piec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200˚C - babeczki muszą być rumiane.

Krem: Do dyni dodać laseczkę wanilii oraz cukier, gotować aż będzie papką dyniową - wyjąć wanilię. Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu. Następnie lekko ostudzić, dodać do niego masło, mieszać do momentu, aż składniki się połączą. Do tak przygotowanej masy dodać dynię, rodzynki i migdały. Masę nałożyć na wystudzone babeczki odczekać chwilę aż lekko przestygnie krem następnie pałaszować ze smakiem:) Smacznego!

Przepis nadesłała: Dagmara Szota

Więcej na
Wybory Kulinarnego Bloga Roku to stworzenie interaktywnej platformy kulinarnej pod auspicjami marki Lurpak.
Akcja skierowana jest do blogerów i pasjonatów dobrego jedzenia, gdzie każdy może zaistnieć, rywalizować i oczywiście dotrzeć ze swoimi przepisami do szerokiej grupy ludzi.
Podsumowaniem akcji będzie wydanie książki kucharskiej z przepisami najlepszych polskich blogów, a nagrodą dla zwycięzcy jest wyjazd do Kopenhagi, gdzie będzie mógł zjeść kolację w restauracji NOMA, która zdobyła tytuł najlepszej restauracji świata.
Serdecznie zapraszamy do głosowania na Kulinarnego Bloga Roku oraz wspólnego gotowania!
Skąd pomysł na AUDYCJĘ?
Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy” – to cytat z dziewiętnastowiecznej „Fizjologii smaku” Anthelme Brillat-Savarina i my ku szczęściu ludzkości będziemy odkrywać nowe smaki i ich nieoczywiste połączenia. Ośmielimy wszystkich nieśmiałych i przekonamy niedowiarków, że gotowanie nie jest trudne i warto wykorzystać wszelkie okazje do kulinarnej kreacji. Zapraszam do słuchania, czytania, przesyłania własnych przepisów, ale przede wszystkim zapraszam do kuchni.

Katarzyna Pruchnicka