Logo Polskiego Radia
polskieradio.pl
Paulina Jakubowska 26.10.2011

Tarta dyniowa - zwycięski przepis

Jest to przepis powstały na potrzeby 3 urodzin mojej córeczki. Dzieciakom i starszakom bardzo smakowało - pisze Pan Maciej.
Tarta dyniowa - zwycięski przepis

Lista zakupów:

  • 1/4 średniej wielkości dyni (do 3 kg)
  • 15 dkg parzonego boczku
  • 1 ciasto francuskie
  • 1 ser pleśniowy typu lazur
  • 2 cebule
  • 1 pomidory w puszcze lub ok. 5 soczystych pomidorów
  • Oliwa z oliwek
  • oregano suszone lub świeże (duża porcja)
  • sól
  • pieprz

Dynię obieramy ze skóry i kroimy w cienką kostkę. Tortownicę o średnicy 20cm wykładamy ciastem francuskim. Na dnie wyłożonej ciastem tortownicy układamy część dyni tak by zakryć dno. Następnie na dynię kruszymy połowę sera pleśniowego. Resztę dyni podsmażamy z cebulą i boczkiem na odrobinie oliwy z oliwek dodajemy pomidory oraz oregano i sól i pieprz. Tak powstały farsz studzimy, a następnie wykładamy do tortownicy, na wierzch kruszymy resztę sera. Całość pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni (piekarnik z termoobiegiem) do zrumienienia ciasta. Smacznego!


Przepis nadesłał Maciej Iwiński

Więcej na
Wybory Kulinarnego Bloga Roku to stworzenie interaktywnej platformy kulinarnej pod auspicjami marki Lurpak.
Akcja skierowana jest do blogerów i pasjonatów dobrego jedzenia, gdzie każdy może zaistnieć, rywalizować i oczywiście dotrzeć ze swoimi przepisami do szerokiej grupy ludzi.
Podsumowaniem akcji będzie wydanie książki kucharskiej z przepisami najlepszych polskich blogów, a nagrodą dla zwycięzcy jest wyjazd do Kopenhagi, gdzie będzie mógł zjeść kolację w restauracji NOMA, która zdobyła tytuł najlepszej restauracji świata.
Serdecznie zapraszamy do głosowania na Kulinarnego Bloga Roku oraz wspólnego gotowania!
Skąd pomysł na AUDYCJĘ?
Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy” – to cytat z dziewiętnastowiecznej „Fizjologii smaku” Anthelme Brillat-Savarina i my ku szczęściu ludzkości będziemy odkrywać nowe smaki i ich nieoczywiste połączenia. Ośmielimy wszystkich nieśmiałych i przekonamy niedowiarków, że gotowanie nie jest trudne i warto wykorzystać wszelkie okazje do kulinarnej kreacji. Zapraszam do słuchania, czytania, przesyłania własnych przepisów, ale przede wszystkim zapraszam do kuchni.

Katarzyna Pruchnicka