Logo Polskiego Radia
polskieradio.pl
Paulina Jakubowska 26.10.2011

Zupa krem z dyni z korzenną nutą

Dynie podajemy na różne sposoby. Korzenne przyprawy też do niej pasują.
Zupa krem z dyni z korzenną nutąfot. Maciej Michalik

Lista zakupów:

porcja dla 2 osób

  • 1 mała dynia (średnica 17-20 cm)
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub 2 łyżki masła
  • 30 g pestek z dyni
  • 3 g świeżego imbiru
  • 2 goździki
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • mały kawałek kory cynamonowej
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 1 łyżka octu sherry
  • czerwony pieprz (ilość w zależności od preferencji)
  • sól

Sposób wykonania: Wydrążamy dynię w taki sposób, aby później móc użyć jej jako wazy na zupę. Oddzielamy pestki i suszymy (można obrać i posłużą do potrawy). W dużym garnku, na oliwie lub na maśle szklimy cebulę i dodajemy miąższ dyni. Przesmażamy i uzupełniamy wodą tak, aby zakryć dynię. Dodajemy roztarte przyprawy (suche rozbijam w moździerzu, świeże ucieram z odrobiną soli). Pod koniec gotowani (20 min) dodajemy cukier sól i ocet. Całość miksujemy. Na patelni prażymy pestki z dyni. Wydrążoną dynię przelewamy gorącą wodą - zupa nie straci tak szybko temperatury. Krem przelewamy do "wazy" i dekorujemy pestkami z dyni.


Przepis i zdjecie nadesłał Maciej Michalik

Więcej na
Wybory Kulinarnego Bloga Roku to stworzenie interaktywnej platformy kulinarnej pod auspicjami marki Lurpak.
Akcja skierowana jest do blogerów i pasjonatów dobrego jedzenia, gdzie każdy może zaistnieć, rywalizować i oczywiście dotrzeć ze swoimi przepisami do szerokiej grupy ludzi.
Podsumowaniem akcji będzie wydanie książki kucharskiej z przepisami najlepszych polskich blogów, a nagrodą dla zwycięzcy jest wyjazd do Kopenhagi, gdzie będzie mógł zjeść kolację w restauracji NOMA, która zdobyła tytuł najlepszej restauracji świata.
Serdecznie zapraszamy do głosowania na Kulinarnego Bloga Roku oraz wspólnego gotowania!
Skąd pomysł na AUDYCJĘ?
Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy” – to cytat z dziewiętnastowiecznej „Fizjologii smaku” Anthelme Brillat-Savarina i my ku szczęściu ludzkości będziemy odkrywać nowe smaki i ich nieoczywiste połączenia. Ośmielimy wszystkich nieśmiałych i przekonamy niedowiarków, że gotowanie nie jest trudne i warto wykorzystać wszelkie okazje do kulinarnej kreacji. Zapraszam do słuchania, czytania, przesyłania własnych przepisów, ale przede wszystkim zapraszam do kuchni.

Katarzyna Pruchnicka