Logo Polskiego Radia
polskieradio.pl
Paulina Jakubowska 27.10.2011

Placuszki dyniowe

Podaj je z ajvarem - będą wyśmienite.
Placuszki dyniowe

Lista zakupów:

  • około 500g dyni startej na grubej tarce
  • 1 marchewka starta na drobnej tarce
  • 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę i zeszklona na oliwie lub oleju
  • 1/2 pęczka zielonej pietruszki drobno posiekana
  • 3 jajka
  • mąka tortowa
  • 4 łyżki wody mineralnej gazowanej
  • troszkę mleka
  • pieprz
  • sól


Warzywa wymieszać, z mąki, jajek, wody i mleka przygotować ciasto o konsystencji gęstrzej trochę niż naleśnikowe, dodać do niego sól i pieprz. Wymieszać z warzywami. W placuszkach musi być zdecydowana przewaga warzyw nad ciastem, mają być mocno warzywne. Smażyć je z obu stron na złoto. Podawać same lub z ajvarem (pasta bakłążanowo- paprykowa). PYCHOTA!

Przepis nadesłała Kasia

Więcej na
Wybory Kulinarnego Bloga Roku to stworzenie interaktywnej platformy kulinarnej pod auspicjami marki Lurpak.
Akcja skierowana jest do blogerów i pasjonatów dobrego jedzenia, gdzie każdy może zaistnieć, rywalizować i oczywiście dotrzeć ze swoimi przepisami do szerokiej grupy ludzi.
Podsumowaniem akcji będzie wydanie książki kucharskiej z przepisami najlepszych polskich blogów, a nagrodą dla zwycięzcy jest wyjazd do Kopenhagi, gdzie będzie mógł zjeść kolację w restauracji NOMA, która zdobyła tytuł najlepszej restauracji świata.
Serdecznie zapraszamy do głosowania na Kulinarnego Bloga Roku oraz wspólnego gotowania!
Skąd pomysł na AUDYCJĘ?
Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy” – to cytat z dziewiętnastowiecznej „Fizjologii smaku” Anthelme Brillat-Savarina i my ku szczęściu ludzkości będziemy odkrywać nowe smaki i ich nieoczywiste połączenia. Ośmielimy wszystkich nieśmiałych i przekonamy niedowiarków, że gotowanie nie jest trudne i warto wykorzystać wszelkie okazje do kulinarnej kreacji. Zapraszam do słuchania, czytania, przesyłania własnych przepisów, ale przede wszystkim zapraszam do kuchni.

Katarzyna Pruchnicka