Logo Polskiego Radia
polskieradio.pl
Paulina Jakubowska 28.10.2011

Tarta dyniowa teścia Pani Uli

Cudowna tarta, prosta w wykonaniu i przepyszna! Bardzo popularna we Francji, gdzie też się nią zaraziłam :) Jak i innymi tartami... - pisze Ula.
Tarta dyniowa teścia Pani UliGlow Images/East News

Lista zakupów:

Ciasto kruche:

  • 100 g masła posiekanego w kostkę
  • 200 g mąki
  • szczypta soli
  • płaska łyżka cukru (opcjonalnie)
  • 1-2 łyżki gęstej zimnej śmietany (lub zimnej wody)

Masa dyniowa:

  • 400-500 g miąższu z dyni - ugotowanego, odsączonego (ja mam zawsze zapas w zamrażarce, ale przygotowanie przed pieczeniem też nie jest zbyt pracochłonne - ugotować dynię pokrojoną w kostkę w niewielkiej ilości wody, aż się rozpadnie na papkę, odsączyć, ostudzić)
  • 2-3 jajka (zależnie od wielkości)
  • 3 płaskie łyżki cukru
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 200 ml gęstej śmietany

Składniki na ciasto szybko zagnieść, na końcu dodając śmietanę, wyłożyć nim formę do tarty, ponakłuwać widelcem i umieścić w lodówce na min. 30 minut.

Masa dyniowa: wszystkie składniki wymieszać, wyłożyć na ciasto i do piekarnika nagrzanego do 230 st. C. Po 20 min. obniżyć temperaturę do 200 st. C i piec jeszcze ok. 20 min. - do zrumienienia ciasta i masy (u mnie zwykle dłużej, ale to zależy od piekarnika - trzeba obserwować). Tarta nie jest przesadnie słodka, ma łagodny smak, a najczarowniejszy jest jej kolor. Uwielbiam! Smacznego :)
Przepis nadesłała Ula

Więcej na
Wybory Kulinarnego Bloga Roku to stworzenie interaktywnej platformy kulinarnej pod auspicjami marki Lurpak.
Akcja skierowana jest do blogerów i pasjonatów dobrego jedzenia, gdzie każdy może zaistnieć, rywalizować i oczywiście dotrzeć ze swoimi przepisami do szerokiej grupy ludzi.
Podsumowaniem akcji będzie wydanie książki kucharskiej z przepisami najlepszych polskich blogów, a nagrodą dla zwycięzcy jest wyjazd do Kopenhagi, gdzie będzie mógł zjeść kolację w restauracji NOMA, która zdobyła tytuł najlepszej restauracji świata.
Serdecznie zapraszamy do głosowania na Kulinarnego Bloga Roku oraz wspólnego gotowania!
Skąd pomysł na AUDYCJĘ?
Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy” – to cytat z dziewiętnastowiecznej „Fizjologii smaku” Anthelme Brillat-Savarina i my ku szczęściu ludzkości będziemy odkrywać nowe smaki i ich nieoczywiste połączenia. Ośmielimy wszystkich nieśmiałych i przekonamy niedowiarków, że gotowanie nie jest trudne i warto wykorzystać wszelkie okazje do kulinarnej kreacji. Zapraszam do słuchania, czytania, przesyłania własnych przepisów, ale przede wszystkim zapraszam do kuchni.

Katarzyna Pruchnicka