Logo Polskiego Radia
polskieradio.pl
Paulina Jakubowska 29.12.2011

Małże po prowansalsku

Małże z pysznym sosem - polecamy!
Małże po prowansalsku  Glow Images/East News

Lista zakupów:

  • 15 świeżych małży
  • 4 pomidory
  • 20 dag startego żółtego sera
  • odrobina startego parmezanu
  • zioła prowansalskie
  • masło do smażenia
  • kieliszek białego wina

Świeże małże wrzucamy na rozgrzane masło. Po chwili smażenia, gdy już zaczną się powoli otwierać, dolewamy białe wino. Dusimy je pod przykryciem 5 min.

Na drugiej patelni, smażymy posiekane pomidory pelatti i dodajemy do nich starty ser żółty, parmezan i dosyć sporo ziół prowansalskich. Dusimy chwilę tak, aby ser się rozpuścił. W naczyniu żaroodpornym układamy otwarte małże. Do każdej skorupki wkładamy łyżkę sosu i zapiekamy kilka minut.



Więcej na
Wybory Kulinarnego Bloga Roku to stworzenie interaktywnej platformy kulinarnej pod auspicjami marki Lurpak.
Akcja skierowana jest do blogerów i pasjonatów dobrego jedzenia, gdzie każdy może zaistnieć, rywalizować i oczywiście dotrzeć ze swoimi przepisami do szerokiej grupy ludzi.
Podsumowaniem akcji będzie wydanie książki kucharskiej z przepisami najlepszych polskich blogów, a nagrodą dla zwycięzcy jest wyjazd do Kopenhagi, gdzie będzie mógł zjeść kolację w restauracji NOMA, która zdobyła tytuł najlepszej restauracji świata.
Serdecznie zapraszamy do głosowania na Kulinarnego Bloga Roku oraz wspólnego gotowania!
Skąd pomysł na AUDYCJĘ?
Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy” – to cytat z dziewiętnastowiecznej „Fizjologii smaku” Anthelme Brillat-Savarina i my ku szczęściu ludzkości będziemy odkrywać nowe smaki i ich nieoczywiste połączenia. Ośmielimy wszystkich nieśmiałych i przekonamy niedowiarków, że gotowanie nie jest trudne i warto wykorzystać wszelkie okazje do kulinarnej kreacji. Zapraszam do słuchania, czytania, przesyłania własnych przepisów, ale przede wszystkim zapraszam do kuchni.

Katarzyna Pruchnicka