Logo Polskiego Radia
polskieradio.pl
Paulina Jakubowska 23.11.2011

Pesto - tradycyjna potrawa pochodząca z Genui we Włoszech

Danie to w swej prostocie jest jednocześnie niezwykłą mieszanką świeżości, jaką daje pachnąca bazylia, egzotyki za sprawą oliwy z oliwek i pikanterii dzięki wyrafinowanemu smakowi parmezanu.
Pesto - tradycyjna potrawa pochodząca z Genui we WłoszechGlow Images/East News

Pesto jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu.

Lista zakupów:

  • duża kiść świeżej bazylii( około 1 doniczka)
  • 15 g startego parmezanu
  • 25 g orzeszków piniowych
  • 75ml oliwy z oliwek
  • 1/2 ząbku czosnku
  • szczypta soli morskiej

Przygotowanie: Ubijamy w moździerzu orzeszki piniowe, dodajemy połówkę czosnku również go rozgniatając. Następnie dosypujemy szczyptę soli morskiej, ale uważamy aby nie wsypać jej za dużo i nie przesolić Pesta, które i tak za sprawą parmezanu jest bardzo słone. Później dodajemy właśnie owego parmezanu i oliwy z oliwek i mieszamy wszystko w blenderze lub ubijamy tradycyjnie w moździerzu. Na koniec dodajemy główny składnik Pesta, świeżą i pachnącą bazylię, dopiero co zerwaną z krzaczka. Mimo tego, że jest to główny składnik dodaje się go dopiero na końcu, gdyż bardzo szybko traci swój niezwykły aromat. Tak oto przyrządzone pesto mieszamy z ugotowanym makaronem i jest gotowe do spożycia.

Spożywając tę prostą a zarazem niezwykłą potrawę, warto choć na chwilę zamknąć oczy i dać się ponieść wyobraźni, czując jak nasze kubki smakowe przenikają niesamowite smaki kuchni śródziemnomorskiej. Można więc wyobrazić sobie, że konsumujemy pesto na tarasie jednego z kolorowych domków w Lingurii w Cinque Terre. Przed nami rozpościera się niebotycznie niebieska toń Morza Śródziemnego, którego rześki,słony zapach dolatuje do naszych nozdrzy. Jest upalnie, a my rozkoszujemy się wspaniałym włoskim daniem popijając czerwone wino. Czyż nie umili nam to słotnych dni tegorocznej jesieni?

Przepis nadesłała Marta K.




Więcej na
Wybory Kulinarnego Bloga Roku to stworzenie interaktywnej platformy kulinarnej pod auspicjami marki Lurpak.
Akcja skierowana jest do blogerów i pasjonatów dobrego jedzenia, gdzie każdy może zaistnieć, rywalizować i oczywiście dotrzeć ze swoimi przepisami do szerokiej grupy ludzi.
Podsumowaniem akcji będzie wydanie książki kucharskiej z przepisami najlepszych polskich blogów, a nagrodą dla zwycięzcy jest wyjazd do Kopenhagi, gdzie będzie mógł zjeść kolację w restauracji NOMA, która zdobyła tytuł najlepszej restauracji świata.
Serdecznie zapraszamy do głosowania na Kulinarnego Bloga Roku oraz wspólnego gotowania!
Skąd pomysł na AUDYCJĘ?
Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy” – to cytat z dziewiętnastowiecznej „Fizjologii smaku” Anthelme Brillat-Savarina i my ku szczęściu ludzkości będziemy odkrywać nowe smaki i ich nieoczywiste połączenia. Ośmielimy wszystkich nieśmiałych i przekonamy niedowiarków, że gotowanie nie jest trudne i warto wykorzystać wszelkie okazje do kulinarnej kreacji. Zapraszam do słuchania, czytania, przesyłania własnych przepisów, ale przede wszystkim zapraszam do kuchni.

Katarzyna Pruchnicka