Logo Polskiego Radia
polskieradio.pl
Paulina Jakubowska 24.11.2011

Kefta tadżine - Zwycięski przepis

Kefta to arabski termin oznaczający po prostu zmielone lub posiekane mięso - tadżine, czyli tadżine z kuleczkami mięsnymi - pulpecikami.
Kefta tadżine - Zwycięski przepisźr. Wikipedia

Lista zakupów:
na pulpeciki:

  • 0,5 kg mielonego mięsa - my użyliśmy indyka
  • 1/2 posiekanej drobno cebuli - w naszym przypadku jedna, gdyż marokańska
  • cebula jest wielka
  • 1/2 pęczka kolendry -a jak nie ma to pęczek pietruszki
  • 1 łyżeczka średniego chilli zmielonego
  • 1 łyżeczka zmielonego kuminu - ja dodałam do tego jeszcze pół łyżeczki
  • zmielonych nasion kolendry - dokładnie świeżo zgniecionych w moździeżu
  • 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka oliwy
  • sól do smaku
  • 1/2 łyżeczki ras el hanout
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej (mój wkład - bo bałam się, że mi pulpeciki się
  • rozwalą)


na sos:

  • 4 pomidory obrane ze skórki (pomidory poza latem i wczesną jesienią są niekonieczne w Polsce - więc poszła pulpa pomidorowa)
  • 1 cebula posiekanej drobniutko
  • 1 łyżeczka zmielonego kuminu
  • odrobina szafranu
  • 1/2 łyżeczki średnio ostrego chilli zmielonego
  • sól
  • cukier
  • 2 łyżeczki oliwy
  • odrobina nasion kuminu i nasion kolendry


Najpierw robimy sos: rozgrzewamy na patelni oliwę, wrzucamy kumin i kolendrę i czekamy, aż zacznie pachnieć. Potem dodajemy cebulą i ją szklimy. Dodajemy pulpę pomidorową, przyprawy i dusimy przez ok 15 min. dolewamy tak z 1/4 szklanki wody i zabieramy się za pulpety. Ale najpierw przelewamy sos do naczynia, w którym będziemy piec i rozgrzewamy piekarnik na maks.

Pulpety: w misce mieszamy wszystkie składniki pulpetowe. Formujemy kuleczki o średnicy ok. 3 cm i surowe wkładamy delikatnie do sosu. Przykrywamy pokrywą i do piekarnika, na przynajmniej godzinę. Pulpety warto obrócić w połowie gotowania.

Podawać można z ryżem, kuskusem, albo ze zwykłą dobrą bagietką lub jakimś arabskim pieczywem.

W oryginale jadłam to z wbitymi jajkami na górę. Potem wstawia się naczynie do piekarnika i czeka się, aż jaja się zetną. Ale jakoś tak... jaja sadzone wolę ze szpinakiem ;-).


Przepis inspirowany książką "A taste of Morocco" nadesłała Agnieszka O.

Więcej na
Wybory Kulinarnego Bloga Roku to stworzenie interaktywnej platformy kulinarnej pod auspicjami marki Lurpak.
Akcja skierowana jest do blogerów i pasjonatów dobrego jedzenia, gdzie każdy może zaistnieć, rywalizować i oczywiście dotrzeć ze swoimi przepisami do szerokiej grupy ludzi.
Podsumowaniem akcji będzie wydanie książki kucharskiej z przepisami najlepszych polskich blogów, a nagrodą dla zwycięzcy jest wyjazd do Kopenhagi, gdzie będzie mógł zjeść kolację w restauracji NOMA, która zdobyła tytuł najlepszej restauracji świata.
Serdecznie zapraszamy do głosowania na Kulinarnego Bloga Roku oraz wspólnego gotowania!
Skąd pomysł na AUDYCJĘ?
Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy” – to cytat z dziewiętnastowiecznej „Fizjologii smaku” Anthelme Brillat-Savarina i my ku szczęściu ludzkości będziemy odkrywać nowe smaki i ich nieoczywiste połączenia. Ośmielimy wszystkich nieśmiałych i przekonamy niedowiarków, że gotowanie nie jest trudne i warto wykorzystać wszelkie okazje do kulinarnej kreacji. Zapraszam do słuchania, czytania, przesyłania własnych przepisów, ale przede wszystkim zapraszam do kuchni.

Katarzyna Pruchnicka