Logo Polskiego Radia
polskieradio.pl
Paulina Jakubowska 09.12.2011

Pomarańczowy śledź

Proste i pyszne.
Pomarańczowy śledź

Lista zakupów

  • 4 filety śledziowe solone


Zalewa:

  • 1 szklanki soku ze świeżo wyciśniętej pomarańczy
  • 3 łyżki octu
  • 1 szklanki cukru
  • 3 łyżki miodu


Do przełożenia:

  • starta skórka z pomarańczy
  • 1 drobno posiekana cebulka



Musimy zagotować zalewę a następnie odstawić aby ostygła. Śledzie dokładnie myjemy i kroimy w kawałki. Układamy warstwami przekładając drobno posiekaną cebulką i skórką pomarańczową. Zalewamy schłodzoną zalewą o odstawiamy na przynajmniej 24 godz. Gotowe! Proste i pyszne.




tagi:
Więcej na
Wybory Kulinarnego Bloga Roku to stworzenie interaktywnej platformy kulinarnej pod auspicjami marki Lurpak.
Akcja skierowana jest do blogerów i pasjonatów dobrego jedzenia, gdzie każdy może zaistnieć, rywalizować i oczywiście dotrzeć ze swoimi przepisami do szerokiej grupy ludzi.
Podsumowaniem akcji będzie wydanie książki kucharskiej z przepisami najlepszych polskich blogów, a nagrodą dla zwycięzcy jest wyjazd do Kopenhagi, gdzie będzie mógł zjeść kolację w restauracji NOMA, która zdobyła tytuł najlepszej restauracji świata.
Serdecznie zapraszamy do głosowania na Kulinarnego Bloga Roku oraz wspólnego gotowania!
Skąd pomysł na AUDYCJĘ?
Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy” – to cytat z dziewiętnastowiecznej „Fizjologii smaku” Anthelme Brillat-Savarina i my ku szczęściu ludzkości będziemy odkrywać nowe smaki i ich nieoczywiste połączenia. Ośmielimy wszystkich nieśmiałych i przekonamy niedowiarków, że gotowanie nie jest trudne i warto wykorzystać wszelkie okazje do kulinarnej kreacji. Zapraszam do słuchania, czytania, przesyłania własnych przepisów, ale przede wszystkim zapraszam do kuchni.

Katarzyna Pruchnicka