Logo Polskiego Radia
polskieradio.pl
Paulina Jakubowska 12.12.2011

Wigilijna zupa grzybowa z łazankami

Absolutny wigilijny hit.
Wigilijna zupa grzybowa z łazankamiźr. Wikipedia/Mariuszjbie

Lista zakupów:

  • 10 suszonych grzybów
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz

składniki na ciasto:

  • 1 jajko
  • 2 szklanki mąki
  • ciepła woda
  • łyżka oleju

Grzyby zalać przegotowaną chłodną wodą i odstawić na 4-5 godzin. Z włoszczyzny, przypraw i wody ugotować wywar i przecedzić. Grzyby wraz z wodą z moczenia dodać do wywaru i gotować pół godzinki. Następnie wyjąć i pokroić grzyby w paseczki. Mąkę wymieszać dokładnie z połową kubeczka wywaru i dodać do zupy razem z grzybami. Przyprawić do smaku. Z podanych składników zagnieść ciasto (o konsystencji dość zwartej - gęstsze niż na pierogi). Ciasto rozwałkować i pociąć na paski o szerokości ok. 2 cm. Podsypać mąką i pociąć na kwadraty. Kluski ugotować w lekko osolonej wodzie. Zupę podawać z ugotowanymi łazankami.


Przepis nadesłała Katarzyna Grudzień

Więcej na
Wybory Kulinarnego Bloga Roku to stworzenie interaktywnej platformy kulinarnej pod auspicjami marki Lurpak.
Akcja skierowana jest do blogerów i pasjonatów dobrego jedzenia, gdzie każdy może zaistnieć, rywalizować i oczywiście dotrzeć ze swoimi przepisami do szerokiej grupy ludzi.
Podsumowaniem akcji będzie wydanie książki kucharskiej z przepisami najlepszych polskich blogów, a nagrodą dla zwycięzcy jest wyjazd do Kopenhagi, gdzie będzie mógł zjeść kolację w restauracji NOMA, która zdobyła tytuł najlepszej restauracji świata.
Serdecznie zapraszamy do głosowania na Kulinarnego Bloga Roku oraz wspólnego gotowania!
Skąd pomysł na AUDYCJĘ?
Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy” – to cytat z dziewiętnastowiecznej „Fizjologii smaku” Anthelme Brillat-Savarina i my ku szczęściu ludzkości będziemy odkrywać nowe smaki i ich nieoczywiste połączenia. Ośmielimy wszystkich nieśmiałych i przekonamy niedowiarków, że gotowanie nie jest trudne i warto wykorzystać wszelkie okazje do kulinarnej kreacji. Zapraszam do słuchania, czytania, przesyłania własnych przepisów, ale przede wszystkim zapraszam do kuchni.

Katarzyna Pruchnicka