Logo Polskiego Radia
polskieradio.pl
Paulina Jakubowska 15.12.2011

Karp w piwie

Jego zaletą jest to, że można go przygotować kilka dni wcześniej. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu.
Karp w piwieGlow Images/East News

Lista zakupów:

  • karp
  • olej do smażenia
  • mąka
  • piwo – najlepsze o dużej zawartości słodu
  • czosnek
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • magi
  • inne przyprawy wg. uznania, np. bazylia, curry

Karpia oczyścić, pokroić w dzwonka, opłukać i osuszyć w ściereczce lnianej. Następnie lekko posolić, popieprzyć, dokładnie posypać rybę mąką i usmażyć. Ryba nie musi być w pełni usmażona. Potem podsmażonego karpia ułożyć w naczyniu do zapiekania i zalać piwem, tak aby ryba była pod jego powierzchnią. Dodać przyprawy, polecam: pieprz, magi w płynie, majeranek, czosnek (kilka ząbków). Smaki można wzbogacić o bazylię i odrobinę curry. Można dosolić, ale ostrożnie, lepiej wcześniej spróbować. Zapiekać w piekarniku 1 godz. W temp.150⁰C. Po upieczeniu ryba jest podawana w bardzo smacznym i aromatycznym sosie, który powstał z piwa i przypraw, a zagęścił się mąką, w którą był posypany do smażenia. Tak przygotowanego karpia podaję co roku na wigilijny stół już od bardzo dawna. Jego zalety to, że można danie przygotować nawet 1-2 dni wcześniej, a odgrzewany jest jeszcze smaczniejszy, sos nabiera wspaniałego aromatu. Nikt w rodzinie nie "męczy się" tym, że karp po usmażeniu może np. śmierdzieć mułem, również smażenie w wysokich temperaturach nie działa korzystnie na produkty. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu, polecam.


Przepis nadesłała Łucja Olszanicka



Więcej na
Wybory Kulinarnego Bloga Roku to stworzenie interaktywnej platformy kulinarnej pod auspicjami marki Lurpak.
Akcja skierowana jest do blogerów i pasjonatów dobrego jedzenia, gdzie każdy może zaistnieć, rywalizować i oczywiście dotrzeć ze swoimi przepisami do szerokiej grupy ludzi.
Podsumowaniem akcji będzie wydanie książki kucharskiej z przepisami najlepszych polskich blogów, a nagrodą dla zwycięzcy jest wyjazd do Kopenhagi, gdzie będzie mógł zjeść kolację w restauracji NOMA, która zdobyła tytuł najlepszej restauracji świata.
Serdecznie zapraszamy do głosowania na Kulinarnego Bloga Roku oraz wspólnego gotowania!
Skąd pomysł na AUDYCJĘ?
Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy” – to cytat z dziewiętnastowiecznej „Fizjologii smaku” Anthelme Brillat-Savarina i my ku szczęściu ludzkości będziemy odkrywać nowe smaki i ich nieoczywiste połączenia. Ośmielimy wszystkich nieśmiałych i przekonamy niedowiarków, że gotowanie nie jest trudne i warto wykorzystać wszelkie okazje do kulinarnej kreacji. Zapraszam do słuchania, czytania, przesyłania własnych przepisów, ale przede wszystkim zapraszam do kuchni.

Katarzyna Pruchnicka