Logo Polskiego Radia
polskieradio.pl
Paulina Jakubowska 22.10.2011

Dynia jest piękna

Niewiele jest warzyw, które mają tak szerokie wykorzystanie w kulinariach jak dynia. Najprościej – dynię ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy jajko, trochę mąki, szczyptę soli i smażymy z niej małe placuszki. Można je podać, posypane cukrem pudrem, polane syropem klonowym, z orzechami włoskimi lub wiórkami pecorino.
Dynia jest piękna

Warto z dyni zrobić puree. Możemy go użyć jako składnik farszu do pierogów lub podstawę sufletu dyniowego. Jeśli chcemy dyniowy smak zachować na zimowe wieczory możemy puree zamrozić lub pozamykać w słoikach dość długo pasteryzując.

Wspaniałym jesiennym obiadem będzie makaron z sosem dyniowym. Najlepsze do tego będą wstążki (tagliatelle) lub kokardki (farfalle). Dynia w połączeniu z makaronem lubi towarzystwo śmietany, orzeszków piniowych lub włoskich, szynki parmeńskiej, parmezanu lub pecorino i czosnku. Może się nam przydać cebula szalotka. Wystarczy wybrać kilka z powyższych składników i sukces kulinarny gwarantowany.

Idealną jesienną przekąską są pieczone kawałki dyni. Obraną i wypestkowaną dynię kroimy na kawałki centymetrowej grubości. Skrapiamy oliwą, posypujemy pokrojonymi w plasterki ząbkami czosnku, startą gałką muszkatołową i zapiekamy. Jeśli mamy ochotę na słodką wersję pieczonej dyni przyprawmy ją cynamonem i podajemy z cukrem pudrem.

Przyprawa, z którą dynia związana jest nierozerwalnie to gałka muszkatołowa. Amatorzy ostrych smaków mogą dynię przyprawiać chilli lub imbirem. Pierogi z dyni świetnie smakują z podsmażonymi na maśle listkami szałwi. Zupę krem z dyni warto posypać uprażonymi (koniecznie) pestkami dyni i skropić olejem z pestek dyni. Smak jego jest zaskakująco orzechowy i bardzo intensywny. Warto więc uważać z ilością tego aromatycznego oleju dodawaną do potrawy, używając go jak przyprawy, jedynie do podkreślenia smaku.

A jeśli chodzi o dynię w kuchni, to nie ma nic smaczniejszego i piękniejszego niż zupa krem z dyni podana w pomarańczowej dyniowej wazie.

Więcej na
Wybory Kulinarnego Bloga Roku to stworzenie interaktywnej platformy kulinarnej pod auspicjami marki Lurpak.
Akcja skierowana jest do blogerów i pasjonatów dobrego jedzenia, gdzie każdy może zaistnieć, rywalizować i oczywiście dotrzeć ze swoimi przepisami do szerokiej grupy ludzi.
Podsumowaniem akcji będzie wydanie książki kucharskiej z przepisami najlepszych polskich blogów, a nagrodą dla zwycięzcy jest wyjazd do Kopenhagi, gdzie będzie mógł zjeść kolację w restauracji NOMA, która zdobyła tytuł najlepszej restauracji świata.
Serdecznie zapraszamy do głosowania na Kulinarnego Bloga Roku oraz wspólnego gotowania!
Skąd pomysł na AUDYCJĘ?
Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy” – to cytat z dziewiętnastowiecznej „Fizjologii smaku” Anthelme Brillat-Savarina i my ku szczęściu ludzkości będziemy odkrywać nowe smaki i ich nieoczywiste połączenia. Ośmielimy wszystkich nieśmiałych i przekonamy niedowiarków, że gotowanie nie jest trudne i warto wykorzystać wszelkie okazje do kulinarnej kreacji. Zapraszam do słuchania, czytania, przesyłania własnych przepisów, ale przede wszystkim zapraszam do kuchni.

Katarzyna Pruchnicka