Logo Polskiego Radia
polskieradio.pl
Paulina Jakubowska 17.11.2011

Kuchnia śródziemnomorska a zdrowie

Niewiele jest na świecie diet, które specjaliści od zdrowego żywienia mogą polecić bez cienia wątpliwości. Jedną z nich jest z pewnością dieta śródziemnomorska.
Kuchnia śródziemnomorska a zdrowieGlow Images/East News

Podstawą jej są warzywa, owoce morza, ryby, zioła, zboża oraz oliwa.

Oliwa to jeden z najzdrowszych tłuszczy wykorzystywanych w kuchni. Jest bogata w witaminy A, E, D oraz K. Wspaniale oczyszcza organizm i reguluje procesy trawienia.

Pomidory, ogórki, bakłażany, cukinie, kabaczki i wszelkiego rodzaju sałaty z rukolą na czele, jak w żadnej innej, tak w śródziemnomorskiej diecie są dodatkiem a często podstawą każdego dania. Jest to idealne odzwierciedlenie przywoływanej przez dietetyków piramidy zdrowego żywienia.

Ryby i owoce morza to najzdrowsze źródło białka. Te bardziej tłuste dostarczają nam łatwo przyswajalnej witaminy A i D. Są bogate w kwasy tłuszczowe linolowy i linoleinowy. Organizm wytwarza z nich substancje, które mają wpływ na budowę błon komórkowych i podnoszą odporność.

Warto również zwrócić uwagę na fakt, że większość dań kuchni śródziemnomorskiej nie wymaga długiego gotowania dzięki czemu ich składniki zachowują wiele cennych substancji odżywczych.



Więcej na
Wybory Kulinarnego Bloga Roku to stworzenie interaktywnej platformy kulinarnej pod auspicjami marki Lurpak.
Akcja skierowana jest do blogerów i pasjonatów dobrego jedzenia, gdzie każdy może zaistnieć, rywalizować i oczywiście dotrzeć ze swoimi przepisami do szerokiej grupy ludzi.
Podsumowaniem akcji będzie wydanie książki kucharskiej z przepisami najlepszych polskich blogów, a nagrodą dla zwycięzcy jest wyjazd do Kopenhagi, gdzie będzie mógł zjeść kolację w restauracji NOMA, która zdobyła tytuł najlepszej restauracji świata.
Serdecznie zapraszamy do głosowania na Kulinarnego Bloga Roku oraz wspólnego gotowania!
Skąd pomysł na AUDYCJĘ?
Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy” – to cytat z dziewiętnastowiecznej „Fizjologii smaku” Anthelme Brillat-Savarina i my ku szczęściu ludzkości będziemy odkrywać nowe smaki i ich nieoczywiste połączenia. Ośmielimy wszystkich nieśmiałych i przekonamy niedowiarków, że gotowanie nie jest trudne i warto wykorzystać wszelkie okazje do kulinarnej kreacji. Zapraszam do słuchania, czytania, przesyłania własnych przepisów, ale przede wszystkim zapraszam do kuchni.

Katarzyna Pruchnicka