Logo Polskiego Radia
Trójka
Agnieszka Szałowska 28.07.2011

Radość jedzenia jest przeżyciem duchowym

Dla miłośników pikników i kempingu liczą się dwie rzeczy - po pierwsze czas spędzony poza domem, a po drugie ... jedzenie jest doskonałe!
Radość jedzenia jest przeżyciem duchowymGlow Images/East News
Posłuchaj
  • Francuskie przepisy na polskie pikniki
Czytaj także

A, że czasem leje? No cóż. Nie można mieć wszystkiego.

Dla Francuza radość jedzenia jest przeżyciem duchowym, a samo spożywanie posiłku jest czymś, co urasta do rangi rytuału, świętości. Pikiniki na trawie nie należą do wyjątków i celebruje się je w specjalny sposób. Obowiązkowe elementy to: obrus, koszyk z wiktuałami i butelka wina.

Co najbardziej nadaje się do tego koszyka? No oczywiście nie to, co dzisiaj jest na francuskim stole najmodniejsze, to znaczy chapsiki i przystawki w maleńkich szklaneczkach. Na pikniku trzeba sięgnąć po tradycyjne przepisy francuskiej kuchni regionalnej. Mogą być naleśniki z bretońskiej, ciemnej mąki, nadziewane tym, co tylko dusza zapragnie, mogą być quiche, czyli placki lotaryńskie, a mogą być tarty.

Tarta to jest to! Głównie są to tarty słodkie, szczególnie popularne na północy Francji w rejonie Lille, ale można także robić tarty z makrelami, albo z innymi rybkami, w zależności od regionu, w którym udajemy się na piknik.

W Akademii Le Cordon Bleu uczono nas robić tarty z jabłkami i kremem - specjalność normandzka, bo tam jest główny sad Francji, prowansalską tartę z cytryną i kandyzowanymi pomarańczami, tartę z białym, owczym serem na modłę korsykańską, czy tarty owocowe, na przykład z malinami.

Jedną z najprostszych jest tarta z ziemniakami i żółtym serem, najlepiej Comte, pachnącym górskimi łąkami, ale jak go nie ma to może być każdy ostry, żółty ser.

Przygotowanie:

Ugniatamy ciasto i rozwałkowujemy je na bardzo cienki, okrągły plaster, który układamy na wyłożoną pergaminem foremkę, a widelcem robimy dziurki w cieście.

Obrane ziemniaki należy pociąć na cieniutkie plasterki, wysuszyć w papierowym ręczniku, i razem z drobno posiekaną cebulką podsmażyć przez piętnaście minut.

Ciasto posypujemy utartym, żółtym serem. Jeśli ktoś lubi ostre dania, to może dodać nieco pikantnej, czerwonej papryki, na to układamy krążki ziemniaków i cebulę, solimy i wkładamy do pieca rozgrzanego do 180 stopni.

Po wyjęciu tartę dobrze jest posypać drobno posiekanymi listkami świeżych ziół, bazylia byłaby idealna.

Do kosza wkładamy butelkę różowego wina prowansalskiego i w drogę!

"Francuskie przepisy na polskie pikniki" proponował Marek Brzeziński.

A jeszcze więcej na naszej specjalnej stronie Kulinarny Czwartek >>>>

Więcej na
Wybory Kulinarnego Bloga Roku to stworzenie interaktywnej platformy kulinarnej pod auspicjami marki Lurpak.
Akcja skierowana jest do blogerów i pasjonatów dobrego jedzenia, gdzie każdy może zaistnieć, rywalizować i oczywiście dotrzeć ze swoimi przepisami do szerokiej grupy ludzi.
Podsumowaniem akcji będzie wydanie książki kucharskiej z przepisami najlepszych polskich blogów, a nagrodą dla zwycięzcy jest wyjazd do Kopenhagi, gdzie będzie mógł zjeść kolację w restauracji NOMA, która zdobyła tytuł najlepszej restauracji świata.
Serdecznie zapraszamy do głosowania na Kulinarnego Bloga Roku oraz wspólnego gotowania!
Skąd pomysł na AUDYCJĘ?
Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy” – to cytat z dziewiętnastowiecznej „Fizjologii smaku” Anthelme Brillat-Savarina i my ku szczęściu ludzkości będziemy odkrywać nowe smaki i ich nieoczywiste połączenia. Ośmielimy wszystkich nieśmiałych i przekonamy niedowiarków, że gotowanie nie jest trudne i warto wykorzystać wszelkie okazje do kulinarnej kreacji. Zapraszam do słuchania, czytania, przesyłania własnych przepisów, ale przede wszystkim zapraszam do kuchni.

Katarzyna Pruchnicka