Logo Polskiego Radia
X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
Jedynka
Anita Karwacka 27.06.2011

Kurczak po marokańsku

z warzywami, migdałami i orzechami nerkowca
Kurczak po marokanskuKurczak po marokansku

Składniki dla 4 osób:

1 kg podudzi z kurczaka bez skóry

Marynata:

¼ szklanki oliwy z oliwek

2 cebule szalotki

4 ząbki czosnku

1 łyżeczka słodkiej papryki

½ łyżeczki soli czosnkowej

1 łyżeczka grubo mielonego czarnego pieprzu

½ łyżeczki imbiru

½ łyżeczki cynamonu

½ łyżeczki kolendry

1 łyżeczka kurkumy

½ łyżeczki kminu

2 szklanki bulionu drobiowego

300 g miąższu z pomidorów

Sok z 1 limonki

1 pęczek świeżo posiekanej kolendry

1 pokrojony w kostkę bakłażan

1 pokrojona w kostkę cukinia

½ szklanki całych obranych migdałów

½ szklanki orzechów nerkowca

½ szklanki sparzonych rodzynek sułtańskich

Sól, pieprz czarny mielony do smaku

1 limonka do dekoracji

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek posiekać, podsmażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek, a następnie dodać utłuczone w moździerzu przyprawy i nieustannie mieszając podgrzewać przez ok. 2 minuty. Umyte i oczyszczone kawałki kurczaka natrzeć wystudzoną marynatą i odstawić do lodówki na ok. 4-6 godzin.

Zamarynowane mięso usmażyć na patelni ze wszystkich stron, dodać pomidory oraz bulion i gotować do miękkości. Bakłażana i cukinię ułożyć na blasze do pieczenia, skropić oliwą z oliwek, doprawić solą i pieprzem, a następnie piec ok. 20 minut w temperaturze 200ºC.

Tak przygotowanie warzywa połączyć z kurczakiem i doprawić do smaku sokiem z limonki. Przed podaniem posypać prażonymi migdałami, nerkowcami, rodzynkami i świeżo siekaną kolendrą. Podawać z ryżem i cząstkami limonki.

Cafe Prima Prymat Lazur Konspol Poltino Ministerstwo Rolnictwa Ministerstwo Zdrowiamammografiacytologia Krajowa Rada Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego TVP1 Super Express