X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Aromatyczna zupa-krem z dyni z orzechami i rydzami

Ostatnia aktualizacja: 25.09.2014 16:20
Nadszedł sezon na dynie. Choć to dopiero jego początek, przepis, który dziś podajemy warto wypróbować w najbliższym czasie - za względu na cenne w tym okresie dodatki - świeże, młode orzechy i rydze, na które sezon już się kończy...
Audio
  • Aromatyczna zupa-krem z dyni z orzechami i rydzami (A nuż, widelec/Trójka)
Aromatyczna zupa-krem z dyni z orzechami i rydzami
Foto: (fot. sxc.hu)

Cała zupa składa się z kremu z dyni, orzechów, grzybów i keczupu dyniowego. Zupa przynosi naprawdę dużo radości, bo efekt i niezwykłość tego dania polegają na zestawieniu komponentów. Na dno talerza wlewamy słodko-kwaśny, intensywny w smaku dyniowy ketchup. Następnie delikatnie dodajemy łagodną zupę-krem z dyni, a na koniec orzechy i podsmażone pocięte w paski rydze.

- Do przygotowania keczupu dyniowego potrzebujemy ćwiartki średniej dyni prowansalskiej, jednej cebuli, trzech łyżek octu z białego wina, dwóch łyżek dobrego miodu i jednej łyżeczki cukru - mówi Rafał Hreczaniuk, szef kuchni restauracji Tamka 43.

Jak przygotować pozostałe składniki - krem dyniowy, grzyby i orzechy? Zapraszamy do wysłuchania dołączonego dźwięku.

Do dyni będziemy jeszcze w "A nuż, widelec" wracać. Póki co prosimy Państwa o przepisy na rydze: widelec@polskieradio.pl. Najciekawsze pomysły umieścimy na naszej stronie internetowej, gdzie powstaje sezonowa, trójkowa książka kucharska.

Na audycję Katarzyny Pruchnickiej "A nuż, widelec" zapraszamy w środy i czwartki o godz. 11.15.

(fbi, ei)

Czytaj także

Dzieci, kuchnia i placki z pokrzywy

Ostatnia aktualizacja: 20.08.2014 09:00
- Gotowanie jest bardzo wychowawcze - uczy młodych cierpliwości, przyjmowania porażek. Jeśli natomiast jest sukces, dziecko bardzo się cieszy, że jedzenie smakuje całej rodzinie - mówi Agnieszka Kręglicka, autorka książki "Gotowi, by gotować".
rozwiń zwiń

Czytaj także

Nadchodzi moda na bento

Ostatnia aktualizacja: 04.09.2014 18:15
Kolorowo, różnorodnie i smakowicie - tak jest skomponowane typowe bento, czyli coraz bardziej popularny na świecie rodzaj drugiego śniadania czy lunchu, który zabiera się na wynos do pracy czy szkoły.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Czas na pomidorowe szaleństwo

Ostatnia aktualizacja: 11.09.2014 18:00
Pomidor to niezaprzeczalny władca naszych stołów. W cyklu "A nuż, widelec" mówiliśmy o tym, co warto z niego przyrządzić.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Ciąg dalszy pomidorowej poezji

Ostatnia aktualizacja: 18.09.2014 11:30
Właśnie teraz pomidory są najlepsze i trzeba się ich smakiem nasycić, żeby wytrzymać całą zimę. Pomidory zimowe nie mają za wiele wspólnego z prawdziwym smakiem tych warzyw i ich wartości odżywcze również nie są najlepsze.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kręglicka: do cebuli trzeba się przekonać

Ostatnia aktualizacja: 20.09.2014 23:29
Pogardzana cebula, która podczas obierania szczypie w oczy może być przyrządzana na setki sposobów i jest niezastąpiona w kuchni. To prawdziwy kuchenny skarb.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Żeleźniak, bojken, grafsztynek - pamiętajmy o zapomnianych jabłkach

Ostatnia aktualizacja: 24.09.2014 13:18
Pogoda zaczyna być taka, że już nie woda i lemoniada, a gorąca herbata staje się bardzo pożądana. No a do herbaty miło jest mieć coś słodkiego.
rozwiń zwiń