Dzieci, kuchnia i placki z pokrzywy

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Dzieci, kuchnia i placki z pokrzywy
Agnieszka Kręglicka, autorka "Gotowi, by gotować" twierdzi, że dzieci można śmiało angażować do pomocy w kuchni.Foto: Glow Images/East News

- Gotowanie jest bardzo wychowawcze - uczy młodych cierpliwości, przyjmowania porażek. Jeśli natomiast jest sukces, dziecko bardzo się cieszy, że jedzenie smakuje całej rodzinie - mówi Agnieszka Kręglicka, autorka książki "Gotowi, by gotować".

Posłuchaj

Agnieszka Kręglicka opowiada o nowej książce "Gotowi, by gotować" (Do południa/Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

- Gdy chcemy, by dziecko jadło zieleninę, to warto, byśmy po pierwsze sami ją jedli, a po drugie by dziecko się z nią oswoiło także podczas przygotowywania posiłku, na przykład krojąc szczypiorek czy koperek - mówi autorka książki o kuchni polskiej, wydanej specjalnie dla dzieci i nastolatków.

Okładka
Okładka książki "Gotowi, by gotować", fot. mat. pras.

Rozmówczyni Katarzyny Pruchniciej podkreśla, że podczas gotowania jest największa szansa na to, by z uwagą sięgać po odpowiednie produkty. W ten sposób można uczyć dzieci jak wybierać dorodne owoce i warzywa. - Jeżeli mamy dobry produkt, to już w połowie jest gwarancja na to, że dania będą znakomite. - dodaje Agnieszka Kręglicka. Po kilku próbach wspólnego przyrządzenia potrawy, dzieci same się o tym przekonają.

W książce nie brakuje przepisów nietuzinkowych, choćby na placki z pokrzywy. - To bardzo dobry przepis dla chłopców, którzy szukają wyzwań, lubią survival. Najpierw możemy wspólnie wybrać się po dziką pokrzywę do lasu, a potem zrobić z tej pokrzywy placki. Będą smakowały tak jak dania ze szpinaku czy szczawiu. Oczywiście po sparzeniu pokrzywa nie szczypie już w język - zapewnia gość audycji "Do południa".

W książce jest też duży rozdział poświęcony pierogom. - To danie jest wspaniałe pod tym względem, że jeśli dziecko nauczy się lepić ciasto, to potem można już urozmaicać jadłospis i eksperymentować z bardzo różnymi rodzajami nadzienia: jagodami, jeżynami, serem z kaszą gryczaną... - opowiada.

Zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy przeprowadzonej przez Katarzynę Pruchnicką.

" Do południa " na antenie Trójki od poniedziałku do czwartku od godz. 9.05 do 12.00.

(fbi/mp)

Polecane