Zupa marchewkowa z piernikiem

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Zupa marchewkowa z piernikiem
Zdjęcie ilustracyjneFoto: shutterstock.com/Ekaterina Kondratova

Klasycznym dodatkiem do zupy marchewkowej jest śmietanka lub mleczko kokosowe. Waldemar Sulisz zaproponował zamiast tego dodatek oryginalny i jak najbardziej świąteczny, czyli starty piernik. Smacznego!

Składniki

– 0,5 kg marchewki

–  0,5 l bulionu warzywnego

– 1 mała cebula

– 3 ząbki czosnku

– pół łyżeczki cynamonu

– 1 łyżka startego piernika

–  1 łyżeczka wędzonej papryki

oliwa

– sól

Wykonanie

Obraną marchewkę pokroić w drobną kostkę. Zalać ją bulionem i gotować do miękkości. Na małej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulkę, jak się zeszkli dodać czosnek. Chwilę smażyć, mieszając. Wrzucić do marchewki. Dodać przyprawy. Wymieszać, chwilę pogotować. Podawać z piernikami, zamiast chleba.

Polecane