Zupa marchewkowa z piernikiem

Ostatnia aktualizacja: 16.12.2020 07:00
Klasycznym dodatkiem do zupy marchewkowej jest śmietanka lub mleczko kokosowe. Waldemar Sulisz zaproponował zamiast tego dodatek oryginalny i jak najbardziej świąteczny, czyli starty piernik. Smacznego!
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: shutterstock.com/Ekaterina Kondratova

Składniki

– 0,5 kg marchewki

–  0,5 l bulionu warzywnego

– 1 mała cebula

– 3 ząbki czosnku

– pół łyżeczki cynamonu

– 1 łyżka startego piernika

–  1 łyżeczka wędzonej papryki

oliwa

– sól

Wykonanie

Obraną marchewkę pokroić w drobną kostkę. Zalać ją bulionem i gotować do miękkości. Na małej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulkę, jak się zeszkli dodać czosnek. Chwilę smażyć, mieszając. Wrzucić do marchewki. Dodać przyprawy. Wymieszać, chwilę pogotować. Podawać z piernikami, zamiast chleba.

Czytaj także

W roli głównej: kiszona kapusta

Ostatnia aktualizacja: 29.11.2020 13:00
– Kapustki nadobnej, osobno obrawszy, fasę jednę na to obróciwszy, na poły główki przekrawając, nadobnie je ułożyć, ćwikiełką przekładać, koprzyku do niej nakłaść: tedy będzie i smaczna, i czerwona, także i rosołek z niej będzie nadobny i onymi ziółki pięknie pachnący – jeden z pierwszych przepisów na kiszoną kapustę znalazł się w... "Żywocie człowieka poczciwego" Mikołaja Reja. Dlaczego coś tak lubianego, a zarazem prozaicznego, inspirowało i nadal inspiruje artystów?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Mikołajkowe podróże po Europie z Trójką

Ostatnia aktualizacja: 06.12.2020 13:00
Dlaczego do Holandii Mikołaj przypływa statkiem? Kto i jak w Niderlandach go wita ? A jak obchodzi się Mikołajki w Karyntii? Jaka długa jest ta "diabelska" tradycja? 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Słodkie sekrety pierniczków

Ostatnia aktualizacja: 13.12.2020 13:00
Bez ich korzennego, słodkiego zapachu trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia. Są jednak wymagające – by ich nie zabrakło, za przygotowania trzeba się zabrać odpowiednio wcześnie.
rozwiń zwiń