Szynka hrabiny Hańskiej

Ostatnia aktualizacja: 17.12.2020 11:00
Czy kolejna świąteczna potrawa polecana przez twórcę Europejskiego Festiwalu Smaku Waldemara Sulisza była niegdyś przysmakiem Honoré de Balzaca? To bardzo prawdopodobne – nie tylko dlatego, że autor "Komedii ludzkiej" kochał jeść, ale też dlatego, że jego żoną była Polka – Ewelina Hańska, od której wzięła się nazwa dania.
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: shutterstock

Składniki:

  • 5 kg tylnej szynki
  • 5 litrów wody
  • 10 liści laurowych
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu czarnego
  • 1 główka czosnku
  • 20 dag soli niejodowanej.
  • Na ciasto: 1 kg mąki, 1.5 szklanki wody, 2 g drożdży, pół szklanki oliwy, 2 łyżki startego piernika, szczypta soli i cukru.

 

Wykonanie

Pół litra wody zagotować razem z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem i solą. Odstawić do ostygnięcia. Zimną zalewę wlać do 5 l zimnej przegotowanej wody. Dodać czosnek pokrojony w ćwiartki. Marynatę z mięsem odstawić na 4 dni w chłodne miejsce. Po tym czasie wyjąć mięso z marynaty i naszpikować czosnkiem z marynaty. Naciąć kratkę na szynce. W nacięcia wkładać liście laurowe, utłuczony pieprz oraz majeranek.

Z podanych składników przygotować ciasto. Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić dołek, kruszyć do niego drożdże i zasypać cukrem. Zostawiać na chwilę. Wlać ciepłą wodę, dodać sól i dokładnie wyrabiać ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne. Pod koniec do ciasta wgnieść oliwę. Następnie szynkę zawinąć w ciasto, wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 150°C przez 3–4 godziny. Podawać na zimno.

Czytaj także

Mikołajkowe podróże po Europie z Trójką

Ostatnia aktualizacja: 06.12.2020 13:00
Dlaczego do Holandii Mikołaj przypływa statkiem? Kto i jak w Niderlandach go wita ? A jak obchodzi się Mikołajki w Karyntii? Jaka długa jest ta "diabelska" tradycja? 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Słodkie sekrety pierniczków

Ostatnia aktualizacja: 13.12.2020 13:00
Bez ich korzennego, słodkiego zapachu trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia. Są jednak wymagające – by ich nie zabrakło, za przygotowania trzeba się zabrać odpowiednio wcześnie.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Zupa marchewkowa z piernikiem

Ostatnia aktualizacja: 16.12.2020 07:00
Klasycznym dodatkiem do zupy marchewkowej jest śmietanka lub mleczko kokosowe. Waldemar Sulisz zaproponował zamiast tego dodatek oryginalny i jak najbardziej świąteczny, czyli starty piernik. Smacznego!
rozwiń zwiń